Zwitserland (Lugano) vanaf zondag veertig minuten dichterbij

Advertentie

Zondag 11 december gaat de nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer in heel Europa in, zo ook in Zwitserland. Zwitserland neemt dan ook de langste treintunnel ter wereld in gebruik. Eigenlijk hadden we niets anders verwacht van de Zwitsers, maar de Gotthard tunnel werd precies op tijd geopend. De nieuwe spoortunnel is vanaf 11 december ook echt open voor treinreizigers. De tunnel die Noord- en Zuid Europa met elkaar verbindt werd keurig op tijd opgeleverd en binnen het budget! Dit klinkt misschien vreemd, maar niets is minder waar, in Zwitserland welteverstaan. De feestelijkheden die op 1 juni 2016 begonnen zijn voorbij. De Gotthard-Basistunnel: de langste treintunnel ter wereld, met een lengte van 57 kilometer, gaat nu echt open voor treinreiziger- en vrachtvervoer. Voortaan doorkruisen hogesnelheidstreinen de Zwitserse Alpen van het Duitstalige noorden naar het Italiaanstalige zuiden in ongeveer 17 minuten. Treinreizigers zijn tot 40 minuten sneller in de vakantieregio Ticino dan voorheen. Maar gelukkig blijft de Klassieker bestaan: De Panoramarit over het Gotthard-bergtraject. Goed nieuws dus voor treinliefhebbers en mensen met gevoel voor historie: het bekende Gotthard-bergtraject blijft ook in de toekomst open, parallel aan de nieuwe Gotthard-Basistunnel. Op het klassieke bergtraject zullen de treinen blijven rijden over de talloze bruggen en door de zeven keertunnels. Hier kan je een mooi filmpje zien van het Zwitsers toeristenbureau.

header_green_lok_v2

De nieuwe “Gottardo 2016” horlogecollectie van Mondaine.
horloge-sAls onderdeel van een speciaal partnerschap voor de opening van de Gotthard-basistunnel te herdenken, ontwikkelde Mondaine en SBB de uitzonderlijke “Gottardo 2016” horloge collectie. Een echt Swiss Watch. Dit prachtig ontworpen horloges is geïnspireerd door de legendarische Zwitserse ‘Ae 6/6, locomotieven en natuurlijk door de SBB station klok. ’s werelds langste spoortunnel: dus met een van deze horloges op je pols, maak je deel uit van dit baanbrekende project geworden. Wat nog belangrijker is, dat je de juiste tijd bij je hebt als de nieuwe dienstregelingen in gaan. Een prachtig en bijzonder eigenschap is dat de stationsklokken is, dat zij 2 seconden stil staan om de juiste vertrektijden te geven. Ook dit horloge staat 2 seconde stil, net als bij de stationsklokken, om de juiste tijd te geven. Bestellen? Hier klikken.

gorthard-1Vlakke verbinding
Met de nieuwe basisspoortunnels wordt een vlakke verbinding door de Alpen gerealiseerd; de noord-zuidcorridor (Corridor Rhine-Alpine). Met de basistunnels wordt op milieuvriendelijke wijze ruimte geboden aan de groeiende mobiliteit. Goederen kunnen nu nog sneller en efficiënter per spoor, in plaats van over de weg, vervoerd worden.
De spoorcapaciteit van Noord- naar Zuid-Europa dat wordt na 11 december 2016 maximaal 260 treinen per dag. Het gaat om zo’n 4 passagierstreinen en 10 goederentreinen per uur in beide richtingen. Maar het belangrijkste is natuurlijk voor ons Nederlanders dat Zuid Zwitserland dichter bij komt. De reistijd wordt maar liefst 45 minuten korter. Je kan met één overstap (Als je met Swiss vliegt vanuit Amsterdam) in Lugano komen en vanuit Amsterdam met de trein en twee overstapjes. Denk er aan de treinen rijden bijna net zo stip als in Japan.

Italiaanse Zwitserland een stukje dichterbij
Nu kunnen de steden met de Italiaans klinkende namen zoals Lugano en Locarno in het Zwitserse kanton Ticino nog beter op onze zomerbestemminglijst komen te staan. Speciale voor treinliefhebbers hebben een en ander op een rijtje gezet.
Lugano is de grootste stad van het Italiaanssprekende aan het prachtige meer van Lugano. Verder is het de hoofdplaats van het district Lugano. De aan de zuidzijde van de Zwitserse Alpen liggende en aan weerszijden door Italië omgeven stad is duidelijk Italiaans van karakter, maar heeft de Zwitserse doelmatigheid. In de stad zelf wonen 65.000 mensen, in de agglomeratie ongeveer 140.000. Het grootste deel van de bevolking spreekt Italiaans en is rooms-katholiek. Lugano heeft een eigen vliegveld, namelijk Lugano Airport.
Monte San Salvatore (933 m) aan de baai van Lugano, lijnrecht tegenover Monte Brè. Het is de rechterberg die je ziet als je vanuit het centrum van Lugano naar het meer kijkt. Vanaf deze berg, die je gemakkelijk per bergtreintje bereikt, heb je een schitterend uitzicht over het meer van Lugano en bij helder weer ook de Zwitserse Alpen. Je vindt er een restaurant met groot terras (Ristorante Vetta), een museum en een kerk met een kleine begraafplaats. Vanaf het dak van de kerk kun je genieten van een uniek panoramisch uitzicht dat 360 graden beschikbaar is. Ook is er een leuke wandeling uitgezet, die start aan de top van de Monte San Salvatore en afdaalt via een panoramische route naar Ciona (Carona) of het nabij gelegen Morcote. Het dalstation van het bergtreintje ligt op slechts 5 minuten van het Lugano-Paradiso treinstation en ook is er een parkeerplaats aan de voorzijde van het station. De treintjes rijden elk half uur vanaf maart tot november. De laatste bergtrein naar het dal vertrekt om 23.00 uur. Voor de sportievelingen onder ons, is Monte San Salvatore ook te voet bereikbaar vanaf de wijk Paradiso in Lugano. Een vleugje Italiaans “dolce vita” gecombineerd met de Zwitserse degelijkheid. Zo wordt het leven in het Italiaans-sprekende kanton Tessin in Zwitserland gekenmerkt.

rail-away-luganoCitytrip van Rail Away
Wil je eerst een voorproefje hebben, in de Rail Away afleveringen Citytrips staat op een van de DVD’s Lugano centraal. Daar kan je vast zien wat er aan treinen in de beurt zijn. Je kan als eerste een tocht maken met de kabelspoorweg (funicolare in het Italiaans) vanaf de voet van de Monte Bré naar het dorpje Bré bovenop die berg. Het uitzicht over stad, meer en bergen laat meteen zien waarom de Zwitsers ruim honderd jaar geleden deze baan aanlegden. De volgende rit begint op de top van de berg San Salvatore, met eveneens een prachtig uitzicht. Hier wordt je in een kabelspoor meegenomen, waardoor we van bovenaf de stad Lugano met haar prachtige ligging aan het meer zien liggen. Maar ook met de SBB de Zwitserse spoorwegen kunnen we mee langs de oevers van het Meer van Lugano naar Capolago. Daar stappen kan u als u het wil de tandradbaan over de Monte Generoso, een berg op de grens naar Italië. Het uitzicht daar op 1800 meter is in meerdere opzichten fantastisch. Rail Away Citytrips is een nieuw format dat naast het huidige Rail Away programma gebruikt gaat worden. In Rail Away Citytrips staat een stad centraal van waaruit een aantal dagtochten over de rails worden gemaakt. Door de uitzending heen maakt de kijker ook kennis met de stad zelf.
Locarno is een stad ook in het Zwitserse kanton Ticino. Het ligt vlak bij Ascona en niet ver van de Gotthardroute. Het ligt aan het Lago Maggiore en is een toeristisch streekcentrum. De huizen zijn in kenmerkende gele en oker kleuren geschilderd. Hier kunt u met de (wereld)beroemde toeristische treinroute die tussen Locarno – Domodossola voert door het betoverende Centovalli (honderd valleien). Het wordt beschouwd als een van de mooiste uitzichten.

Nog een tip: Vergeet geen geld te wisselen bij GWK Travelex , op alle grote stations te vinden, Zwitserland heeft geen Euro’s. Zie ook: Het station waar u niet moet zijn.

Vico Morcote
Volgens diverse reisgidsen is Vico Morcote ook een plaats in het Zwitserse kanton Ticino, en maakt deel uit van het district Lugano, het mooiste dorp van Zwitserland. Alleen de een houdt van Subtropisch en de andere van Bergen.

vico-marcote-1

 Nu even belangrijke reisgegevens: Je kan natuurlijk met de ICE naar Basel, maar SWISS vliegt 4x per dag van Amsterdam naar Zürich. Informatie en reserveringen: www.swiss.com In Zwitserland doe je natuurlijk alles per trein, bus of boot met de Swiss Travel Pass. Alle informatie over de OV-voordeelpassen van het Swiss Travel System, vind je op www.SwissTravelSystem.com. Wil je voordat je naar Zwitserland alles over dit fascinerende treinenland weten, neem een kijkje voor algemene informatie over toeristisch Zwitserland op www.MySwitzerland.com. Bellen mag natuurlijk ook 00800 100 200 30. Dit telefoon nummer is gratis, ook voor al je boekingen.