Zweedse klimaat? Neem nu de trein

Advertentie

Momenteel ruim twintig graden in Zweden. Dan kan er mooi een treinreis met de Inlandsbanan gemaakt worden. Het indrukwekkende Zweedse spoortraject, dat ver van de drukte van de grote steden ligt en maar liefst 1288 kilometer lang is. Dit historische spoortraject doorkruist het land van Zuid naar Noord, langs hoge bergen en uitgestrekte gletsjers. Reizen met de Inlandsbanan, waarschijnlijk iets dat je nog niet hebt gedaan. Het is een spannende en andere manier om Zweden te verkennen.
Deze week en misschien de volgende week ook wel, wordt het in het noordelijkste deel van Zweden 23 graden Celsius. Veel Nederlanders denken nog altijd dat Zweden een land is met een koud en nat klimaat. Maar dankzij de warme Golfstroom is de temperatuur in Zweden in verhouding tot de breedtegraad buitengewoon mild. De Zweedse zomer is vaak net zo warm als in Nederland maar minder regenachtig. Dat wordt met het weer van afgelopen week en volgende week bewezen.
Zweden heeft de laatste jaren prima zomers gehad. In juli en augustus kan het zomaar gebeuren dat er in het noorden van Zweden geen druppel regen valt, zoals gebeurde in 2002. Tropische temperaturen zijn in Zweden geen uitzondering. De warmste dagen ooit waren 9 juli 1933 en 29 juni 1947 met 38,0 graden in het zuidoosten. Juli is de warmste zomermaand: overdag is het dan gemiddeld zo’n 20 graden in het noordoosten 22 graden in het zuiden. In september wordt het snel minder warm met gemiddeld overdag 10 graden in het noordoosten tot 15 graden in het zuiden.
De dagen zijn lang en de zon schijnt veel, in Stockholm in juli gemiddeld 10 uur per dag tegen 6 uur in ons land. Het eiland Gotland in de Oostzee profiteert van een microklimaat met 12 uur zon per dag. De zeewatertemperatuur is met 15 tot 17 graden aan de lage kant, maar de temperatuur van de Zweedse meren kan gemakkelijk boven de 20 graden komen.