Zweden per spoor

Advertentie

Zweden per spoor: milieuvriendelijk, efficiënt langeafstandsreizen voor iedereen. Reizen met de trein in Zweden is reizen met hét milieuvriendelijke alternatief voor vlieg- en autoverkeer, zowel voor wie privé als zakelijk op pad gaat. Met vaak lange afstanden te overbruggen, zorgt het Zweedse spoor voor comfort: van ruim opgezette inrichting tot draadloos internet en stopcontacten voor je mobiele elektronica.

Daarnaast zijn Zweedse treinen ingesteld op alle type reizigers. Zo is er extra plek voor reizigers met mobiliteitsproblemen/rolstoel – tot in de doorgaans schone sanitaire voorzieningen. Er zijn speciale wagons voor ouders met kinderwagens en speciale compartimenten voor huisdieren en hun baasjes. De fiets kan meestal mee aan boord. Al ligt het er wel aan voor welke dienst je kiest.

Statens Järnvägar (SJ)järnvägar betekent spoorwegen – domineert als commercieel opererend staatsbedrijf nog altijd het personenvervoer in Zweden op afstanden langer dan 100 kilometer. Het heeft een variëteit aan treinen, van lange rijtuigen voorgetrokken door Rc-lomotieven uit de Zweedse Asea-fabriek tot dubbeldekstreinen en de Zweedse variant van de hogesnelheidslijn (HSL): X 2000. Deze kantelbaktrein van Kalmar Verkstad/ABB haalt op het bestaande, onaangepaste Zweedse spoornet een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur en doet dit al sinds 4 september 1990. Een echte Zweedse HSL over speciaal spoor wordt op z’n vroegst in 2025 verwacht.

Hoofdbaannet
Van de 12.000 kilometer aan rails in Zweden gelden de trajecten Malmö – Stockholm – Uppsala – Gävle (ca. 780 km) en Göteborg – Stockholm (ca. 480 km) als de kern van het hoofdbaannet (stambanan). Zelfs tijdens de strengste winters wordt er alles aan gedaan deze lijnen open te houden, niet in de minste plaats voor het goederenvervoer per spoor door staats-bv Green Cargo.

Op de stambanan krijgt SJ concurrentie van het Franse Veolia Transport, dat de wintersporttrein Malmö – Stockholm – Åre (1200 km) opereert. Veolia verzorgt tevens de treindiensten tussen Sundsvall, aan de Zweedse kust van de Botnische Golf, en het Noorse Trondheim (Mittnabotåget). Provincies subsidiëren regionale stop- en pendeltreinen. Op de trajecten waar ook SJ-diensten voorkomen, zijn de provinciale treinen dikwijls het goedkopere, maar tijdrovender alternatief.

Treinkaartjes
Zweedse treinkaartjes gelden altijd per enkele reis. De provinciale treindiensten kennen vaste prijzen per traject. De SJ hanteert een systeem dat lijkt op die van luchtvaartmaatschappijen: prijzen verschillen per traject, per soort dienst, per tijdstip van reizen en zelfs per dag van boeking. Betaal een toelage en je kunt bepalen waar je zit en of je internet aan boord gebruikt. Reis eerste klas met een SJ InterCity of X 2000 en extra diensten zijn inbegrepen, inclusief ontbijt voor vroege vogels, koffie, thee, brownies en fruit zo veel je maar wilt.

Kaartjes koop je bij de loketten op de hoofdstations, met creditcard bij kaartjesautomaten op de kleinere stations/voor provinciale treinen of via het internet via www.sj.se. Binnen de zogenaamde groot-Stockholm-regio rekent SJ een relatief lage vaste prijs, mits je het treinkaartje koopt bij de zilverkleurige SJ Regional-automaten op de perrons. Stockholm – Uppsala (ca. 70 km) kost dan bijvoorbeeld 78 Zweedse kronen (circa 8,5 euro).

De Arlanda Express brengt u razendsnel naar hartje Stockholm

Vliegveld Stockholm-Arlanda
De trein is bij uitstek hét snelste vervoermiddel van/naar Stockholm-Arlanda , de belangrijkste luchthaven van Zweden en het enige vliegveld met directe treinverbinding. Arlanda (www.arlanda.se/en/) ligt precies tussen hoofdstad Stockholm en vierde stad Uppsala. Het treinstation bevindt zich diep onder de grond, in een 5 kilometer lange tunnel waarvoor iedere treinreiziger 60 kronen (ca. 7,5 euro) toeslag betaalt via het treinkaartje, of eventueel los bij de balie in de centrale hal van het vliegveld (Sky City). Zowel de provinciale trein Upptåget als de SJ-treinen doen Arlanda C(entraal station) aan.

Naar Stockholm kun je nog sneller met de Arlanda Express (www.arlandaexpress.se). Alstom X3’s, gebouwd in Groot-Brittannië, brengen reizigers op een eigen traject van 40 kilometer met snelheden tot 205 kilometer per uur in 20 minuten zonder tussenstop in het hart van de Zweedse hoofdstad (Stockholm C) en vice versa.

Deze 100% Zweden is te koop bij de ANWB

De fraaiste Zweedse treinreizen
Voor wie pas echt alles uit het Zweedse landschap en Zweedse reisbestemmingen wil halen en daarvoor graag de auto of het vliegtuig laat staan, zijn dit onze reistips:

Saltsjöbanan. Regio Stockholm.
Malmö – Stockholm (Södra stambanan). Stedentrip met de semi-HSL
Malmö – Yståd – Simrishamn (Pågatag). In de voetsporen van Wallander.
Dalabana (Uppsala – Mora). Meren & cultuur in the heart of Sweden.
Inlandsbanan (Mora – Gällivare). Laaggebergte, midden-Zweden tot in de Poolcirkel.
Malmbanan (Luleå – Narvik). ’s Werelds noordelijkste geëlektrificeerde spoorweg.
Museumspoor.

Komende weken zullen wij aan deze lijnen en trajacten aandacht gaan besteden.

Wilt u direct naar het hoge noorden sporen, dan voor meer info: http://www.visitsweden.com/zweden/
Later meer op onze speciale pagina: Treinreizen Zweden.