Zweden dichterbij dan u denkt

Advertentie

Nu naar Stockholm – vanaf 39, – zegt de DB vanaf Nederland is het natuurlijk iets duurder. Maar een treinreis naar Scandinavië met de ICE – brengt je in slechts 4,5 uur van Hamburg naar Kopenhagen. Van daar, in slechts 30 minuten van de machtige Öresund-brug naar Malmö -. De poort naar Zweden te boeken via Hispeed

Ystadsbanan, naar de stad van commissaris Wallander

Commissaris Kurt Wallander waakt over het Zweedse Ystad. De wat humeurige creatie van schrijver Henning Mankell leeft en werkt in de zuidelijke havenstad van de provincie Skåne. Het echte stationsgebouw van Ystad fungeert in de Wallander-verfilmingen als hoofdkantoor van politie.

Stap in het centraal station van de grote Zweedse stad Malmö op de paarsgekleurde Pågatåg (tåg is trein in het Zweeds). De dienst is van regionaal vervoerder Skånetrafiken, maar wordt uitgevoerd door Arriva. Voor nog geen 10 euro (81 kroon in 2012) sta je 50 minuten later op de beroemdste filmset van Scandinavische detectiveseries. Een levendig decor, want ruim 28.000 mensen noemen Ystad hun thuis.

Het centrum van de gemeente is een mooie verzameling klinkerstraatjes en honderden vakwerkwoningen. Ystad was ooit een van de belangrijkste havens van het Deense rijk, toen de Denen nog de dienst uitmaakten in Zuid-Zweden. Nu kun je nog altijd met de ferry naar Polen en het Deense eiland Bornholm.

De spoorverbinding tussen Malmö en Ystad bestaat al sinds 1860, maar stopte aanvankelijk in Lockarp. In 1955 werd de zogenoemde Ystadsbanan aangesloten op het spoor met het centraal station van Malmö, acht kilometer verderop.

Koop daar een kaartje in de automaten in de stationshal en ga aan boord. Tijdens de 63 kilometer lange rit geniet je van het glooiende landschap van Skåne. Je stijgt tot bijna 60 meter boven zeeniveau. De laatste zeven kilometer van de afdaling naar Ystad voert de Pågatåg je langs de Oostzeekust.

De nieuwe Alstom x61treinen

In de herfst van 2010 introduceerde Arriva/Skånetrafiken de eerste, nieuwe Alstom X61-trein in de provincie. Maar nog tot zeker 2014 kun je op de Ystadsbanan genieten van Zweedse nostalgie in een Asea X11.

 

Hier kunt u voor meer info klikken