Zorg dat je uitgeslapen bent

Advertentie

Ja beste spoorders, ga vast vooruit slapen want op 11 januari zendt de EO de 200ste aflevering van Rail Away uit! De route is Furka’pas’-Oberwald-Zermatt-Gornergratbahn met uitzicht op de Matterhorn! De nacht aansluitend van 11 op 12 januari gaat de EO een nachtje doorhalen. Een Rail Away-treinennacht met een marathon uitzending van maar liefst 14 uitzendingen waarin ze kris-kras de wereld over trekken. Kortom een nacht van de mooiste treinreizen ter wereld. Op 18 januari hebben we ook weer een nieuwe aflevering, dan reizen we per trein door Frankrijk. Van Annecy naar St Gervais les Bains en dan de bergen in met de Tramway du Mont-Blanc naar Bellevue.

De koning der bergen’ in jubileumuitzending Rail Away vrijdag 11 januari om 19.50 uur, NPO 2
In de 200e aflevering komt alles samen waar Rail Away al ruim 20 jaar voor staat: milieuvriendelijk reizen per trein door prachtige landschappen en pittoreske plaatsjes, ondersteund door sfeervolle muziek en een rustgevende stem. Kortom: slow-tv in optima forma! De 200e aflevering komt vanuit hèt treinenland bij uitstek: Zwitserland. En na de jubileumuitzending is het tijd voor een extra lange rit door de nacht.
De jubileumuitzending gaat van start met een stoomlocomotief op het Furka-bergmassief, waardoor vervlogen tijden herleven. Voor de 200e aflevering is gebruik gemaakt van een speciale Cineflex-camera die onder een helikopter hangt. Daarmee zijn unieke beelden gemaakt van de Gornergratbahn. De wereldberoemde ‘Glacier Express’ biedt een prachtig zicht op de Zwitserse bergwereld en rijdt vlak langs de grootste ijsmassa van de Alpen, die maar liefst 23 kilometer lang is. Vanuit Zermatt gaat de kijker langs dichte bossen en alpenweide naar een spectaculaire hoogte van 3089 meter. Eenmaal boven weet de reiziger zich omringd door 29 toppen van meer dan 4000 meter hoog, met natuurlijk het uitzicht op de ‘koning der bergen’: de Matterhorn.
Nachtelijke special
Als feestelijk eerbetoon zendt de EO in de nacht van 11 op 12 januari de hele nacht Rail Away uit. Tijdens deze nacht doorkruist de kijker per trein de wereldkaart met van elk continent twee afleveringen uit een recent of ver verleden, en uit Europa zelfs vijf.
Nieuwe aflevering
Ook op 18 januari wordt er een nieuwe, speciale sneeuwaflevering van Rail Away uitgezonden. In deze aflevering doorkruist Rail Away het departement Haut-Savoie in Frankrijk. Een klein tandradbaantje reist dwars door een besneeuwde bergwereld en dichte naaldbossen richting de Mont-Blanc.
NPO 1 Extra
Vanaf 1 januari is Rail Away ook op NPO 1 Extra te zien, met op 11 januari om 20.25 uur de documentaire ‘Een Hollands spoor in Zwitserland’. Na deze documentaire uit 1996 ontstond de serie Rail Away. Zaterdag 12 januari wordt vanaf 12.00 uur de complete herhaling van de Rail Away Nachttrein uitgezonden.
Hier kan je een voorproefje zien

De Rail Away Nachttrein – 11 januari 2019 – 14 afleveringen

23:47 Aflevering  1 – Nederland: Amsterdam-Haarlem-Rotterdam
00:13 Aflevering  2 – Peru: Cusco-Macchu Pichu-Puno (Titicaca Lake)
00:37 Aflevering  3 – Japan: Hitoyoshi-Kumamoto-Aso
01:02 Aflevering  4 – Groot-Brittannië: Isle of Man
01:26 Aflevering  5 – Nieuw-Zeeland: Coastal Pacific en Transalpine
01:51 Aflevering  6 – USA: White Pass en Yukon Route
02:16 Aflevering  7 – Zwitserland: Grindelwald-Kleine Scheidegg-Jungfraujoch
02:41 Aflevering  8 – Singapore/Thailand: Singapore-Bangkok, Kwai
03:06 Aflevering  9 – Groot-Brittannië: Carnaerfon-Porthmadog-Blaenau Ffestiniog
03:30 Aflevering 10 – Canada: Sault St. Marie-Agawa Canyon-Hawk Junction
03:54 Aflevering 11 – Zweden: Ludvika-Borlänge-Mora
04:19 Aflevering 12 – Australië: Sydney, Broken Hill-Adelaide
04:43 Aflevering 13 – Namibië: Shongolo Express
05:08 Aflevering 14 – Zwitserland: Furka-Zermatt-Matterhorn