Zondag is het zover: nieuwe dienstregeling, nieuwe Sprinters

Advertentie

nieuw-nsZondag gaat de nieuwe NS-dienstregeling van start, met het grootste aantal wijzingen in jaren. Voor bijna alle reizigers verandert er iets aan hun dagelijkse reis. Maandag – de eerste werkdag in de nieuwe dienstregeling – wordt duidelijk hoe het in de spits uitpakt. Vanaf dan gaan er ongeveer 150 treinen per dag meer rijden dan in 2016. Voor veel reizigers wordt het wennen. Zij maken soms nog gebruik van oude verbindingen en moeten zich dus nieuwe reisroutes aanwennen. NS verwacht daarom maandag extra drukte in de ochtend- en avondspits. Op de NS Reisplanner-app en op ns.nl kunnen reizigers de nieuwe dienstregeling raadplegen.
Nieuwe Sprinters
flirt1De nieuwe NS-Sprinters van het type Flirt worden vanaf zondag gefaseerd ingezet in de dienstregeling . Een bijzonder moment voor alle medewerkers die hier twee jaar hard aan hebben gewerkt. In de afgelopen maanden hebben de Sprinters met succes proefgereden en zijn machinisten, conducteurs en monteurs opgeleid. Reizigers kunnen de nieuwe Sprinter in eerste instantie tegenkomen op de trajecten Arnhem – Ede-Wageningen en Den Bosch – Oss.
16.100 extra zit- en staplaatsen
Door eerst vier treinen op twee trajecten in te zetten, wordt de impact van eventuele kinderziektes beperkt. De planning is dat per 28 december 24 nieuwe Sprinters rondrijden. Dat levert dan 6.700 zit- en staplaatsen op. In de loop van 2017 stromen de overige Flirt-Sprinters in. Het totaal van 58 Sprinters levert dan 16.100 extra zit- en staplaatsen op.
flirt2NS rijdt R-net Gouda – Alphen aan den Rijn
Ook tussen Gouda en Alphen aan de Rijn rijdt NS vanaf zondag nieuwe treinen. Deze rijdt NS onder het keurmerk R-net in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De grijs-rode treinen stoppen onderweg op elk tussengelegen station.
Wijzigingen
Op zeven trajecten gaat NS meer treinen rijden. Ook wordt op een aantal trajecten de reis korter, komen er meer rechtstreekse verbindingen en zijn er kortere wachttijden op stations. De meeste reizigers gaan erop vooruit. Echter, niet overal kon de dienstregeling voor reizigers worden verbeterd. Op sommige trajecten zijn reizigers langer onderweg of moeten extra overstappen. Met deze nieuwe dienstregeling kan NS de komende jaren groei op het spoor mogelijk maken. Zo verwacht NS volgend jaar 2% meer treinreizigers, wat circa 20.000 extra reizen met de trein per dag zijn.

Foto’s Sprinters: Treinreiziger Daniël de Ruig.

Zie hier het overzicht van belangrijkste wijzigingen in de dienstregeling.