Zomer in Het Spoorwegmuseum

Advertentie

De zomer vakantie staat voor de deur. Wij zeggen:” Ga eens een dagje naar Utrecht, wel met de trein”. Ten eerste komt je aan op de grootste en volgens ons mooiste station van Nederland. Al vinden ze het in Utrecht alweer te klein, want daar gaan stemmen op voor een tweede groot station, de stad blijft groeien. Dan twintig minuten wandelen door de gezellige oude stad. Misschien een kopje koffie aan een van de grachten. Je kan soms ook met de Museumtrein van Utrecht CS naar het Spoorwegmuseum. Modelspoorliefhebbers kunnen naar de treinenwinkel in de Minrebroederstraat op nummer 25 en 26. Dan op naar een van de oudste stations van Nederland, het Maliebaan station. Hier kunt je alles vinden wat met de spoorwegen te maken heeft. Het Spoorwegmuseum laat alles zien wat met het Spoor te maken heeft.

Zoals nu deze zomer de Tentoonstelling Baanbrekend design. “NS is geel geworden. Actief, krachtig, modern, opvallend. Hip zelfs!” dat kopte de kranten in 1968 toen NS naar buiten kwam met haar nieuwe huisstijl. Vijftig jaar later heeft deze huisstijl nog niks aan zeggingskracht ingeboet. In de tentoonstelling ‘Baanbrekend design, 50 jaar NS huisstijl’ laat het Spoorwegmuseum zien hoe en waarom NS tot de nieuwe huisstijl is gekomen. Het was destijds een doorbraak, de introductie in 1968 van het nieuwe NS logo en de gele kleur van de treinen. Het fenomeen ‘huisstijl’ was nog nieuw, NS was het eerste bedrijf dat eigentijdse vormgeving voor de publieke sector toepaste. Het bleek een gouden greep. De frisse ideeën van de jonge ontwerpers sloten naadloos aan bij de behoefte van NS om zich voortaan als modern en dynamisch bedrijf te presenteren.

Gert Dumbar was een van die jonge ontwerpers. Nu, 50 jaar later, mocht hij samen met de huidige president-directeur van NS, Roger van Boxtel, de tentoonstelling openen.

Op de foto vlnr: NS-directeur Roger van Boxtel, ontwerper Gert Dumbar, RTV Utrecht documentairemaker Ties Karabacak, museumdirecteur Nicole Kuppens en samensteller van de tentoonstelling Evelien Pieterse.
‘Baanbrekend design, 50 jaar NS huisstijl’ is tot 28 oktober te zien zijn in het Spoorwegmuseum. RTV Utrecht maakte een mooie documentaire over het onderwerp. ‘Een tijdloos ontwerp’ te bekijken. Deze tenttoonstelling ‘50 jaar NS huisstijl’ zal tot 28 oktober te zien zijn.

’s Avonds thuis gekomen zult het met ons eens zijn en zeggen: “Dat was een leuk reisje vandaag.”
Misschien nog eens nu “Het leukste reisje van Nederland” maken. Wie trein zegt, zegt reizen. Avontuur. Ontdekken. Plezier. Het hele jaar door kun je hiervoor terecht bij het Spoorwegmuseum, maar daar komt nu een extra beleving bij! Op 22 juni introduceert het Spoorwegmuseum tien zomerse dagen lang ‘Het leukste reisje van Nederland’. Samen met de top van Nederland op het gebied van kunst en cultuur, waaronder Naturalis, Eye Filmmuseum, Afrika Museum, Fotomuseum Den Haag, Zuiderzeemuseum en Tivoli Vredenburg, word je meegenomen op de reis van je leven.
In het museum vind je 7 bijzondere bestemmingen die ingevuld worden door de verschillende culturele partners. Reis met Naturalis naar de oertijd en vlieg muzikaal de wereld over met Tivoli Vredenburg. Ontdek met het Afrika Museum hoe Afrikaanse dans van invloed is geweest op hiphop en maak de perfecte reisfoto met het Fotomuseum Den Haag. EYE Filmmuseum prikkelt je verbeelding in het theater en het Zuiderzeemuseum neemt je mee aan boord van een eeuwenoud scheepsdek.
Met een speciaal paspoort bij de hand reis je langs 7 bestemmingen en verzamel je alle stempels. Je reis eindigt op spectaculaire wijze met de Utrechtse kunstenaar Mondo Leone in een gigantische Dome voor het Maliebaanstation. Kaarten zijn online verkrijgbaar op www.hetleukstereisjevannederland.nl.
Maar er is veel meer in Het Spoorwegmuseum. De oudere onder ons weten dat vroeger bijna alle spoormodellen getoond werden. De unieke collectie modellen van het museum moest twee jaar geleden plaatsmaken voor de bouw van het Techlab. Besloten werd een geheel nieuwe presentatie voor de modeltreinen te bouwen om deze unieke collectie beter tot zijn recht te laten komen. Op 4 juli a.s. opent het Spoorwegmuseum een nieuw gedeelte van het museum: het Modellenmagazijn.
In het Modellenmagazijn neemt het museum je mee naar de magische wereld van de modelbouw. In een prachtige ruimte word je langs de verhalen geleid van de vele verschillende treinmodellen, die vaak al decennia tot de collectie van het museum behoren. Hierbij is er niet alleen aandacht voor de modellen zelf, maar ook voor de mensen achter de modellen. Wie waren hun bouwers en bedenkers, en wie zijn de beginners en bezitters?
Getoond worden vele unieke modeltreinen, van fabrieksmodellen en zelfbouwlocomotieven tot stokoud speelgoed en unieke verzamelobjecten. Het Modellenmagazijn brengt deze prachtige collectie op een speelse manier tot leven. Het Modellenmagazijn is vanaf 5 juli open voor publiek.