Zo kom je de zomer door

Advertentie

WBOOKS maakt niet lukraak boeken. Zij schieten niet met hagel in de hoop dat er iets geraakt wordt. Zij denken altijd vanuit de doelgroep. Hun motto is: Voor de liefhebber van geschiedenis en kunst. Binnen deze groep bestaat een grote diversiteit aan smaak en beleving. Daarom is het belangrijk dat ze zich altijd afvragen: voor wie maken we dit boek? Zo proberen zij telkens het optimale product te maken en de kwaliteit te bewaken. Een uitgave van WBOOKS is daarom altijd een puntgaaf geproduceerd product dat gericht is op een specifieke doelgroep. Deze Zomer verschijnen 2 boekwerken die zijn zeer geschikt voor de treinliefhebber, die nu al te bestellen zijn bij Bol.com

Op 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat in Nederland de Spoorwegstaking begon. Op bevel van de regering in ballingschap legden meer dan 30.000 mensen van de Nederlandse Spoorwegen het werk neer. Zo hoopten ze het geallieerde offensief in de richting van Arnhem, bekend als operatie Market Garden, te ondersteunen.
In de eerste week van de staking werden de Duitsers ernstig gehinderd door het ontbreken van spoorvervoer, maar later wisten zij met eigen mensen weer enige grip te krijgen op de aanvoer van materieel en manschappen. Market Garden mislukte grotendeels, maar de staking werd voortgezet. De financiering van de staking, het doorbetalen van salarissen van ondergedoken spoormensen, was een geweldige operatie die dankzij de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis succesvol werd afgesloten.
In De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd 1939-1945 beschrijven Guus Veenendaal (voormalig bedrijfshistoricus van de Nederlandse Spoorwegen) en David Barnouw (historicus, voorheen als onderzoeker verbonden aan het NIOD) de aanloop naar de staking, de staking zelf, maar ook de beeldvorming over de staking na de bevrijding. Dirk Mulder (directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork) schrijft over transporten per spoor van Joden, Roma, krijgsgevangenen en andere groepen in opdracht van de Duitsers.
Beluister hier het interview op NPO Radio 1 met David Barnouw, historicus en mede-auteur van het boek.

https://www.nporadio1.nl/wat-het-daglicht-niet-verdragen-kan/onderwerpen/506219-duistere-figuren-in-het-daglicht-willem-hupkes

De Nederlandse Spoorwegen in Oorlogstijd

Formaat            : 16 x 22 cm

Aantal pagina’s : 160

Auteurs             : David Barnouw, Dirk Mulder, Guus Veenendaal

Illustraties          : circa 300 afbeeldingen in zwartwit en kleur

Taal                     : Nederlands

Uitvoering           : Gebonden

ISBN                    : 9789462583337

Prijs                     : 24,95

Nu bestellen bij Bol.com

treinen boek bestellen

Het tweede boek wat belangrijk is de Historische Atlas NL over hoe Nederland ontstond. Al is dit geen treinenboek maar niet minder belangrijk. Hoe ontstond Nederland? Door de strijd tegen de Spanjaarden, het water of nog veel meer? Zijn er nu 17, 7, 10 of 12 Nederlandse provincies? Sinds wanneer komt de Rijn bij Lobith ons land binnen? Waarom wordt de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen weer onder water gezet? En waarom heet de staande leeuw die Nederland op oude kaarten verbeeldt de Leo Belgicus en is hij begin zeventiende eeuw gaan zitten? Op deze en nog heel veel meer vragen heeft Historische Atlas NL antwoord in woord en beeld.

Op deze en nog heel veel meer vragen heeft Historische atlas NL antwoord in woord en beeld. Een rijk geïllustreerd overzichtswerk waarin oude kaarten, vredesverdragen en andere sleuteldocumenten het verhaal van de wording van Nederland vertellen. Veruit de meeste historische stukken komen uit Nationaal Archief, de schatkamer van onze geschiedenis. Uiteraard zijn onze onafhankelijkheidsverklaring, het Plakkaat van Verlatinge (1581), en de oerversie van onze huidige grondwet (1848) in de atlas opgenomen. Maar ook veel onbekendere stukken, zoals het Verdrag van Londen (1839), dat ervoor zorgde dat Roermond niet in België, maar in Nederland kwam te liggen, komen aan bod.
De kaarten in Historische atlas NL variëren van het oudste cartografische materiaal tot nieuwe overzichtskaarten die laten zien hoe en wanneer de huidige landsgrenzen tot stand kwamen en… soms nog steeds niet helemaal duidelijk zijn.

Historische Atlas NL

Formaat              :24,5 x 31 cm

Aantal pagina’s   :176

Auteurs               : Martin Berendse, Paul Brood

Bijzonderheden  : In samenwerking met Nationaal Archief

Illustraties           : Circa 150 afbeeldingen in kleur en zwart-wit

Taal                      : Nederlands

Uitvoering            : Gebonden

ISBN                     : 9789462583177

Prijs                      : 29,95

Nu bestellen bij Bol.com

treinen boek bestellen