Ze komen weer

Advertentie

Nieuwe afleveringen Rail Away doorkruisen Europa. Het begint een traditie te worden, na de Kerstkransjes en Oliebollen, begint ook 2018 weer met nieuwe afleveringen van Rail Away op tv. Rail Away is het treinenprogramma voor treinliefhebbers en reislustigen. Al jarenlang breng de EO deze voortreffelijke serie over bijzondere spoorlijnen op de televisie en vertelt veel wetenswaardigheden over de treinen. Door de prachtige routes is het eveneens een plezier om naar te kijken voor iedereen die van reizen houdt en om misschien nieuwe vakantieplannen te maken. Van 8 tot 12 januari 2018, even voor achten op NPO2 is het weer genieten van dit bijzondere televisieprogramma. Vijf prachtige nieuwe afleveringen van Rail Away doorkruisen divers Europa. Elke aflevering volgt een spoorlijn en laat de kijker vanuit deze leidraad kennismaken met landschappen, culturen en toeristische bezienswaardigheden. In de eerste nieuwe aflevering bereizen we in een winterse aflevering het Oostenrijkse Salzburgerland. Gevolgd door een reis door de ongerepte natuur van midden-Zweden, door de provincie Dalarna gevolgd door de deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen in het oosten van Duitsland op het programma, in het spoor van de hervormer Maarten Luther. De week sluit af met twee zomerse afleveringen uit Kroatië: vanuit hoofdstad Zagreb via de groene binnenlanden naar het blauwe water van havenstad Split.

Alle Rail Away uitzendingen op een rijtje:

Maandag 8 januari – Oostenrijk: Pinzgauer Lokalbahn: Zell am See – Krimml
De trein reist van de Pinzgauer Lokalbahn door het Oostenrijkse Salzburgerland. Er volgt een korte kennismaking met Zell am See. Vanaf de halte Areitbahn vertrekt een stoeltjeslift naar de Schmittenhöhe, de ‘huisberg’ van Zell am See. Boven op de berg staat de Sissi-kapel, gebouwd ter gelegenheid van een bezoek van de bekende Oostenrijkse keizerin. De treinroute voert door het Pinzgauer dal. Dat vormt deels de noordgrens van het Nationale Park Hohe Tauern. Het einddoel Krimml komt steeds dichterbij. Het dorp is bekend van de watervallen, die met een verval van 380 meter de hoogste in Europa zijn.

Dinsdag 9 januari – Zweden: Ludvika – Borlänge – Mora
Een treinreis door de ongerepte natuur van midden-Zweden, door de provincie Dalarna. Een gebied dat vaak ‘Zweden in het klein’ wordt genoemd. De typerende rode huizen, de duizenden meren en de uitgestrekte bossen: veel Zweedser wordt het niet. De natuur biedt volop mogelijkheden om te kanoën, vissen, wandelen en allerlei andere vormen van recreatie. Het spoor volgt lange tijd de oevers het Siljan-meer, een van de grootste van Zweden. Tenslotte loopt de trein binnen op het station van Mora, aan de oevers van het SIljan-meer.

Woensdag 10 januari – Duitsland: Lutherstadt Eisleben – Erfurt – Eisenach
Een treinrit door Saksen-Anhalt en Thüringen, in het oosten van Duitsland. In het spoor van hervormer Maarten Luther. De aflevering begint in Saksen-Anhalt, bij het kleine Slot Oranienbaum. Het werd gebouwd in opdracht van prinses Henriette-Catharina van Oranje-Nassau, een dochter van stadhouder Frederik Hendrik. Een bezoek aan Wittenberg volgt, de plaats waar Luther in 1517 zijn 95 stellingen op de muur van de Slotkerk spijkerde. De route gaat over in de groene deelstaat Thüringen. Eindpunt Eisenach is niet alleen door Luther bekend: het is ook de geboorteplaats van Bach, de componist wiens muziek zeer beïnvloed is door Luther, al leefde hij twee eeuwen later.

Donderdag 11 januari Kroatië deel 1: Zagreb – Knin
De legendarische Oriënt Express rijdt er niet meer, maar nog steeds is de trein een uitstekend vervoermiddel om Kroatië te verkennen. De reis voert van hoofdstad Zagreb tot aan Knin. Onderweg passeert men de wijnstreek van Plešivica: ingebed in een landschap van golvende heuvels en wijngaarden. En ook het nationale park Plitvice-meren is een populaire bestemming, bekend door de watervallen en de zestien blauwe en groene meren die trapsgewijs in elkaar overvloeien. De ‘kanteltrein’ is het vervoersmiddel van het laatste deel van de tocht: de trein helt in bochten automatisch over en hoeft daardoor in die bochten nauwelijks te remmen.

Vrijdag 12 januari – Kroatië deel 2: Knin-Split + Perkoviç-Šibenik
De reis begint in kustplaats Zadar: een prachtig middeleeuws stadje aan de Adriatische Zee. Tijdens het eerste deel van de route tot Perković wordt men geconfronteerd met waarschuwingen voor landmijnen, gevolg van de Balkanoorlog. Niet ver van de treinroute, liggen het prachtige havenstadje Trogir en de bekende Krka-watervallen. Door een bergachtig gebied met tunnels verschijnt opeens het prachtig blauwe water van de Adriatische Zee met in de verte Split. Na een kort uitstapje naar het mooie eiland Hvar, eindigt de reis in het mondaine Split, bekend van het 1700 jaar oude paleis van Diocletianus.