Wordt Z-Spoor de toekomst?

Advertentie

het station voor Spoor T van lesimo-Werke
Op de voorgrond het Archistories station in Z-Spoor

We keken een beetje vreemd op, toen we op onze redactie, post kregen van Ztrack het Amerikaanse Magazine voor Z-Spoor bezitters. Hun prachtig Z-Spoor Magazine krijgen we altijd digitaal. Dit om porto en papierkosten te besparen. Maar in de dikke envelop zat een pas bij Ztrack uitgekomen Amerikaanse garage van het Duitse merk Archistories als bouwpakket. Al jaren is Ztack de importeur voor Amerika van dit Duitse merk. Bij Z-Spoorclub Nederland hebben zij ook al jaren het station van Archistories op hun baan staan. We zijn direct begonnen deze garage te bouwen, die wij ontvingen van Ztrack. We hadden nog Ponal lijn, die de heer Drees ons in het verleden aanraden te gebruiken.
Voor de kleinere modelspoorschalen zoals Z, is er heel wat minder keus dan voor HO. Zo bracht Märklin in de begin jaren van Mini Club zelf maar huisjes en een station op de markt. Natuurlijk volgenden na jaren ook de ander merken zoals Noch en Faller ook. Door de nieuwe technieken zoals laserprinter en 3 D printen wordt het steeds makkelijker om ook voor deze kleiner schalen alles te maken wat de modelspoorder wenst. Kijk maar eens op VA-Holzkunst  en Spur T Deze laatste is de Duitse importeur van het kleinste modelspoor voor het vaste land van Europa.

Houten huisjes van VA-Holzkunst voor Spoor T

Zo begon het

Enige jaren geleden ontstond ARCHISTORIES van Frank Drees en begon snijtechniek modellen te maken. ARCHISTORIES is een producent en ook leverancier aan Märklin. De nieuwe modellen worden zowel voor N maar ook voor Z-Spoor gemaakt. Doordat ook in Duitsland veel gebouwen gesloopt worden begon Frank zich te interesseren in architectuur. Hij begon documentatie van oude fabrieken en gebouwen te verzamelen, die je nu kunt zien op zijn site www.archistories.com. Ook ging hij uiteindelijk architectuur studeren.
Het ARCHISTORIES programma omvat kits van vele en zeer gedetailleerde modellen, bijvoorbeeld voor de eigenaar van een bedrijf, architect of particulieren. De kwaliteit van de producten voor Märklin zijn overtuigd. Er worden steeds meer gebouwen en huizen ontwikkeld en geproduceerd. Op de twee jaarlijkse Z-Spoorbeurs in Altenbeken (Duitsland) toonde deze firma alle bestaande modellen tot voor kort de kleinste modelspoor schaal.
Er is niets beter dan karton, vindt Frank Drees. Je zou haast zeggen: niets is meer geschikter dan karton. Maar veel modelspoorders kennen en vertrouwen op plastic kits. Daarom hebben ze bedenkingen voor karton. De ARCHISTORIES modellen zijn alleen verpakt in een kartonnendoos als verpakkingsmateriaal, maar in de doos zitten de onderdelen van het mooiste gekleurde, stijve kartonnen van hoogste kwaliteit, die de modelspoorder kan en mag verwachten. Natuurlijk zijn er vooroordelen op iets nieuws groot. Maar na het openen van de verpakking, kan men haast niet geloven dat het van karton is. De vooroordelen zullen dan ook snel verdwenen zijn.

Grootste uitdaging

Bij ARCHISTORIES werken ze zelden met echte modellen, behalve natuurlijk op aanvraag. Een gebouw hoeft ook niet daadwerkelijk te bestaan. Het is nu ook niet realistisch als de goederen station van Hamburg op een complex naast de watertoren Neurenberg ligt. Dat is een totaal een absurde mix van stijlen.
De Z-Spoor schaal is gewoon de grootste uitdaging om een goed en gedetailleerd schaalmodel te produceren. maar wat in Z kan, kan ook in nog kleinere schalen zoals Spur T. Met de technieken van nu is eigenlijk alles mogelijk. Frank Drees: Ik kan echt elke schaal bewonderen, want elke grootte heeft zijn eigen charme. Ik heb de meest verbazingwekkende banen gezien. Spoor Z is dan ook niet langer een stuk speelgoed, dat is echte kunst, zeer dicht bij het vak van horlogemaker. Binnenkort zal Spoor T volgen als echte modelspoorbaan.
Een goede laserkit is te herkennen aan een zeer hoge pasnauwkeurigheid, stabiliteit, zonder vervorming, evenals het gebruik moet van hoge kwaliteit zijn. Een goede laser kit combineert de ene kant, een harmonisch evenwicht design – het artistieke deel van het werk – met geavanceerde aansluittechniek aan de andere kant – dit is het technische gedeelte. Persoonlijk ben ik veel te overtuigd door deze techniek. Ontwikkeling en zorgvuldigheid van het product kost tijd. Alle bouwpakketten hebben een bouwhandleiding en de kwaliteit van een goed product. ARCHISTORIES richt zich op kwaliteit de klant moet kunnen vertrouwen op het product.
Een groot voordeel voor de fabrikanten is, dat het ontwikkelen van een model veel minder tijd vergt. Terwijl de conventionele spuitgieten zeer vele maanden van ontwikkeling nodig hebben. Een laser kit kan in een paar weken op de markt zijn en dat drukt de ontwikkeling kosten.

Conventionele technieken

De verkoopprijzen zijn bij benadering en gezien de hoge kwaliteit verrassend laag, het geen al werd bevestigd door vele klanten. De prijzen zijn berekend op basis van de materiële waarde en minder op de ontwikkelingskosten. Want ook is de speciale verpakkingsdoos is erg duur. De klant betaalt bijvoorbeeld bij Conrad enkel de prijs van het product en natuurlijk de benodigde productietijd, verpakking en drukkosten. Dit is slechts een van de grootste troeven van ARCHISTORIES. De producten zien er als echt uit, niet als speelgoed. Mooie modellen maar plat in een doos. Ze zien er zeer goed uit en zeker in Z. Want het is echt vervelend als een klant eenmaal voor een bepaalde schaal van locomotieven en wagons en natuurlijk voor kwaliteit gekozen heeft, dat de modellen op zijn/haar baan niet mooi zijn. Nog een belangrijk punt is dat de modellen voorzien zijn lichtdichte scheidingswanden. Dat draagt niet alleen bij aan de stabiliteit maar schijnen ook niet door als ze verlicht worden. Zelfs individuele kamers kunnen apart van verlichting worden voorzien. Als een Z-trein langs een gebouw rijdt lijkt het alsof het echt is.
Wij weten dat er bezwaren van modelspoorders tegen onbekend materiaal bestaan, maar dat zal zo verdwenen zijn naar het eerste model op hun baan. Maar een laser kit is heel iets anders. Elk product is wel zeer complex, wordt vaak getest en is van een duidelijke Duitse en Engelse bouwinstructie voorzien. Natuurlijk wel eerst deze instructie zorgvuldig lezen niet zoals het in het algemeen gebeurt direct beginnen. Eerst lezen en dan bouwen, want dan kan er niets mis gaan. Bij Conrad hebben ze 22 verschillende modellen, allemaal op voorraad. Dus bestellen en twee dagen later in huis.
Je moet het gewoon eens proberen en misschien kiezen voor een goedkoop product om mee te beginnen. Wat kan er gebeuren? Het zal waarschijnlijk een aangename verrassing zijn! Niet alleen voor Z-Spoorders, want naast alle Z-producten komen geleidelijk ook de N schaal modellen. Nee, Z-Spoor is weer helemaal terug na een moeilijke en spannende tijd bij Märklin. Dus ook wij kijken maar vooruit naar de ongetwijfelde boeiende toekomst.
Met dank aan Holger Späing van, Trainini® die wij op Eurospoor mochten ontmoeten met zijn geweldig Z-Spoorbaan.

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.