Wintertreinsfeer beleven en proeven op de Koningslijn

Advertentie

Foto: Sander de Winter

Iedereen die even wat anders wil tijdens de dagen tussen de kerst en de jaarwisseling geniet volop bij de VSM. Jong en oud beleeft van heel dichtbij de stoomtijd van weleer. De trein vertrekt om 11:45 uit Beekbergen, om 12:45 uit Apeldoorn. Vervolgens voert de reis om 13:10 vanuit Beekbergen naar Eerbeek en terug. Het ritje met de stoomtrein is helemaal compleet met een bezoekje aan de stationsrestauratie voor een hete chocolademelk, glühwein of een ander drankje. Die zijn natuurlijk óók tijdens de rit te verkrijgen in het nostalgische restauratierijtuig dat meerijdt in de trein.
De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM luidt het jaar traditie getrouw uit met drie ‘winterritten’. Op 26, 27 en 28 december rijdt de stoomtrein door het betoverende winterlandschap van de Veluwe. Of er net zoveel sneeuw ligt als vorige, kan de VSM niet beloven. Tijdens deze dagen is er in alle vroegte al bedrijvigheid bij het historische stationnetje van Beekbergen. In het stoomdepot van de VSM zijn de stoker en de machinist al zo’n twaalf uur van te voren in de weer om hun machtige machine op tijd klaar te hebben voor de reis terug in de tijd.
Wanneer de locomotief dampend en puffend klaarstaat langs het nostalgische perronnetje, komen witte stoompluimen onder de historische rijtuigen vandaan. Deze worden nog ouderwets verwarmd met stoom uit de grote stoomlocomotief. Dan klinkt het vertreksein voor een winterse beleving zoals in vroeger dagen. De locomotief en haar sleep aan ouderwetse rijtuigen hullen zich tijdens het vertrek in wolken van stoom. Binnen in de versierde ruituigen is het inmiddels al warmer geworden en genieten jong en oud van het winterlandschap buiten. Langs de winterse akkers en weiden en door het bos klinkt keer op keer de stoomfluit.
Laatste kans voor de winterstop

De winterritten zijn traditioneel de laatste stoomritten van het seizoen. Na de laatste rit gaan de stoomlocomotieven van de VSM voor enkele maanden de loods in en is er tijd voor grote werkzaamheden of gepland groot onderhoud. De vakkundige vrijwilligers van de VSM zorgen er in die periode voor, dat ze in het nieuwe jaar weer hun ritten kunnen uitvoeren.
De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, beter bekend als VSM, exploiteert historische stoom- en dieseltreinen op het eigen, Veluwsche, traject Apeldoorn-Dieren. Geregeld rijdt ze ook met stoomtreinen door heel Nederland. Van gewoon nostalgische reizen tot vergaderen, presenteren, dineren in de trein. De omvangrijke organisatie met daarin alle bedrijfsfacetten van een spoorwegonderneming draait uitsluitend op enthousiaste, deskundige vrijwilligers. De VSM beschikt wereldwijd over één van de omvangrijkste collecties aan historische stoom- en diesellocomotieven, rijtuigen en goederenwagens. Haar hoofdlocatie, het Museumstation met een stoomdepot, is gelegen in het dorpje Lieren, nabij Beekbergen en Apeldoorn.
Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de conducteur in de stoomtrein en aan het loket in het stationsgebouw in Beekbergen. Dagkaarten kosten € 15,- voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen van vier tot en met elf jaar. Op www.stoomtrein.org vindt u meer informatie over de VSM en de volledige dienstregelingen. Hier kunnen treinkaartjes ook online besteld worden.
Wij wensen u een goede reis!