Winter in Het Spoorwegmuseum

Advertentie

Dit is deze winter te zien en te doen in Het Spoorwegmuseum te Utrecht

station utrecht 2Begin december, de zevende om precies te zijn, wordt het nieuwe Utrecht Centraal Station officieel geopend.Dit is aanleiding voor Het Spoorwegmuseum een tentoonstelling aan de Historie van de stations van Utrecht te besteden onder de titel “de Historie van Utrecht Centraal Station”, zeg maar belangrijkste spoorknooppunt van Nederland. De tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’ toont de ontwikkeling van het stationsgebied vanaf het eerste stationsgebouw in 1843 tot nu. De tentoonstelling krijgt een plek in een oude postwagon en gaat gepaard met de presentatie van een boek over Utrecht CS. De tentoonstelling opent 2 november a.s. en duurt t/m 5 februari 2017.

Conservator Jos Zijlstra: “In december 2016 wordt het vernieuwde Utrecht Centraal Station officieel geopend. Een nieuw ‘wereldstation’ dat in de toekomst 360.000 treinreizigers en een kleine 1000 treinen per dag moet verwerken. Dat is wel even anders dan de zes treinen die het station in 1845 aandeden!”
station utrecht 3Oudere Utrechters kunnen zich het oude stationsgebouw van Utrecht nog wel herinneren. Het was een ontwerp van architect Sybold van Ravensteyn en had een kenmerkend ‘golvende’ voorgevel. Dit mooie stationsgebouw moest in 1973 wijken voor het nieuwe Hoog Catharijne. Maar ook langer geleden had Utrecht prachtige stationsgebouwen, het eerste Utrechtse station werd al in 1843 gebouwd. In die tijd was Utrecht nog een kleine provinciestad met ca. 50.000 inwoners. De trein zorgde voor toenemende bedrijvigheid en het station werd een impuls voor de groei van de stad. Het stationsgebied moest zich aanpassen aan meer reizigers en toenemend fiets- en autoverkeer. Toen het eerste station bijna 175 jaar geleden werd gebouwd, zag het er allemaal wat bescheidener uit. Het station in Utrecht onderging in deze periode allerlei groeistuipen en gedaanteverwisselingen. De tentoonstelling laat met film, foto’s en objecten zien hoe het stationsgebied in Utrecht gaandeweg sterk is veranderd. Een interessante blik op het Utrecht van voor Hoog Catharijne!

station utrecht 4Samen met het Utrechts Archief maakt Het Spoorwegmuseum een prachtig boek over de geschiedenis van Utrecht CS. De mooiste foto’s uit de collecties van het Utrecht Archief en Het Spoorwegmuseum zijn in het boek opgenomen. De teksten zijn van spoorkenners Victor Lansink en Jos Zijlstra. Het boek wordt uitgegeven door W Books en wordt tijdens de opening op 2 november gepresenteerd in Het Spoorwegmuseum. Zogauw wij het boek hebben zullen wij het aankondigen.
Tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’ –  2 november 2016 t/m 5 februari 2017 – Postrijtuig NS mP3031 informatie: Het Spoorwegmuseum.nl

Tijdens de Kerstvakantie veranderd Het Spoorwegmuseum in een betoverend Winter Station (van 24 december 2016 t/m 8 januari 2017) met ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het museum in een romantische kerstsfeer. Natuurlijk kan er weer geschaatst worden in het museum, schaatsen zijn gratis te leen. Iedere dag is er een wisselend programma met muziek en kinderactiviteiten. Bijzonder is de mogelijkheid te dineren in een origineel restauratierijtuig van Wagon Lits. Winter Station staat al jarenlang bekend als het perfecte familie-uitje voor de kerstvakantie.
Naast alle winterse gezelligheid is tijdens Winter Station het hele Spoorwegmuseum in vol bedrijf. Deze zomer opende het museum ‘Treinen door de tijd’, een nieuwe presentatie van de historische treinen in de grote museumhal. ‘Treinen door de tijd’ vertelt het verhaal van het personenvervoer per trein door de jaren heen. Alle treinen hebben een bijzondere presentatievorm gekregen die aansluit bij de periode van herkomst van de trein. Op deze manier brengt het museum de treingeschiedenis op een speelse manier tot leven.
Verder vertelt: ‘De Grote Ontdekking’ over de uitvinding van de stoommachine en de eerste treinrit in Nederland, in het ‘Stoomtheater’ nemen de acteurs het publiek mee op een reis met de Oriënt-Express. In Stalen Monsters maak je een spannende rit door het donker. Vergeet vooral niet De Vuurproef te doen, de spectaculaire museale beleving van Het Spoorwegmuseum. Het is een spannende reis langs twee eeuwen spoorgeschiedenis, een tocht die eindigt in een ware vuurproef…

Winter Station –  24 december 2016 t/m 8 januari 2017 –  Open: 10.00 – 19.00 uur
Entree: €16,00 (>4 jaar), museumkaart gratis.

Kerstfestival met Appie
AH (Albert Heijn) is op dit moment druk bezig met onze plannen voor Kerst te maken. Of hier weer Het Spoorwegmuseum bij betrokken wordt is nog niet bekend.

Foto’s: Het Spoorwegmuseum – Utrecht