Weg Stoom

Advertentie

De vormgever van de Cover van, ook deze keer weer een geweldige boekwerk “De laatste STOOMLOCOMOTIEF” moet hebben gedacht: Het is de laatste locomotief, dus één O krijgt een kleurtje. Meer inkt had hij niet, denken wij zo.

WBOOKS is uitgever van geïllustreerde boeken op het gebied van geschiedenis en kunst. De wortels van de uitgeverij gaan terug tot 1836. De boeken verschijnen veelal in samenwerking met grote musea, archieven en andere partners. WBOOKS is tevens uitgever van Museumtijdschrift, het grootste kunsttijdschrift van Nederland. WBOOKS heeft al een flink aantal boeken over treinen uitgeven, waaronder t.g.v. het officiële 175 jaar Spoorjubileum in Nederland, “Het grote spoorboek”. Daar komt nu er weer eentje bij: De laatste stoomlocomotief. Hoe de stoomtractie van het Nederlandse spoor verdween.
In 2018 is het precies zestig jaar geleden dat de Nederlandse Spoorwegen de stoomtractie afschaften. Dit gebeurde met een korte afscheidsrit met locomotief NS 3737, die nu te pronken staat in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Zo’n museale toekomst was echter maar weinig locomotieven toebedacht. Het standaard eindstation van de Nederlandse stoomlocomotieven was een van de vele sloperijen in Nederland, die in enkele dagen tijd de trots van menig machinist terugbrachten tot een berg oud metaal.
Dit nieuwe boek over het einde van de stoomtractie brengt de laatste jaren, de afvoer en de sloop van de Nederlandse stoomlocomotieven in de jaren vijftig in beeld. Van de locomotieven die onherstelbaar beschadigd waren in de oorlog, tot de laatste exemplaren die het tot in 1958 (en soms zelfs nog iets langer) volhielden. Het boek toont echter niet alleen de sloop. Ook de locomotieven die de slopershamer bespaard bleven, komen aan bod in prachtige verhalen en foto’s.
In dit boek staan de laatste stoomlocs in historische foto’s, uit de laatste stoom jaren van de Nederlandse Spoorwegen en is bij de betere boekhandel te koop of online bestellen bij WBOOKS.

De laatste stoomlocomotief

Omvang: 168 pag.

Formaat: 21 x 28 cm

Hardcover gebonden

Met 190 afbeeldingen

Prijs: € 29,95

Auteur: Eelco Storm

IBSN: 978 94 625 8246 0