Weer groot treinongeluk in België (Update)

Advertentie

Iets meer dan twee jaar geleden was er een grote treinbotsing in het Belgische Buizingen bij Halle waar 18 doden en 162 gewonden gevallen waarvan 11 zwaar gewonden te betreuren waren. Nu is er weer een treinongeluk in het Vlaamse gedeelte van België. bij dit treinongeluk in het Vlaamse Schellebelle is volgens de laatste berichten 1 dode te betreuren en er zijn14 mensen gewond geraakt. Het zijn omwonenden van het spoor. Dit zei de gouverneur Jan Briers van de provincie Oost-Vlaanderen, vandaag tijdens een persconferentie, zo meldde de publieke Vlaamse omroep VRT. Het is nog niet duidelijk waardoor de twee overleden zijn gestorven. Mogelijk zijn zij de slachtoffers door de giftige dampen die zijn vrijgekomen gewond geraakt. Onder de doden zijn mogelijk 2 passagiers met de Franse nationaliteit, er zijn geen Nederlanders betrokken bij het ongeluk. Onder de doden bevindt zich ook 1 van de machinisten.
Het is een uit Nederland vertrokken goederentrein met chemicaliën die zaterdagochtend vroeg ontspoord is en ontploft bij het Belgische plaatsje Schellebelle ten oosten van Gent. In de wagons zat de giftige stof acrylnitryl. Door het ongeval ontstond een grote vuurzee en kwam de giftige stof cyanide vrij.
De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven en ontspoorde rond 2 uur vanacht. De oorzaak van het ongeval met de trein, die door een Nederlandse machinist werd bestuurd, is niet bekend. Van de 13 wagons ontspoorden er zes. Dat gebeurde waarschijnlijk bij een wissel. Drie van de wagons waren geladen met het licht ontvlambare acrylnitryl en vlogen in brand. Er ontstond brand over een lengte van 500 meter.
Op internet waren beelden te zien van de vuurzee die door meerdere brandweerkorpsen werd bestreden. De brandweer had het vuur na enige uren onder controle.
Oorzaak
‘Vermoedelijk is bij een wissel de trein ontspprd, maar waar het precies fout ging, moet nog worden onderzocht. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat de Nederlandse machinist die de Duitse goederentrein bestuurde, geen fout treft’, zegt gouverneur Jan Briers. Over de oorzaak van het ongeval wil de woordvoerder van Infrabel, Frédéric Petit, geen uitspraken doen. Infrabel vermoedt dat er nog de hele week hinder zal zijn. Er worden onder meer vervangde bussen ingezet na treinongeluk Wetteren. Bron: diverse verslaggevers-foto:internet