Wat zijn de voordelen van het reizen per trein?

Advertentie

Huurauto

Tegenwoordig is het mogelijk om op veel verschillende manieren te reizen. Zo is het bijvoorbeeld een optie om via EasyTerra een huurauto te regelen waarin je reist naar je land van bestemming. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het vliegtuig te pakken om te reizen naar het buitenland. Een auto huren zal dan alsnog nodig zijn, anders kun je je amper verplaatsen tijdens je vakantie. Toch is dit niet altijd de beste manier. Je kunt immers ook reizen per trein, wat door steeds meer mensen gedaan wordt. Waarom dit steeds populairder wordt heeft natuurlijk met de vele voordelen te maken, waar je een paar voorbeelden van kunt vinden in dit artikel. 

Milieuvriendelijk

Naast fietsen en wandelen is reizen met de trein de meest milieuvriendelijke vorm van vervoer. Hoewel het berekenen van exacte cijfers afhankelijk kan zijn van meerdere factoren, zoals in dit artikel van de BBC wordt besproken, resulteert een reis per trein vrijwel altijd in minder uitstoot van broeikasgassen dan een gelijkwaardige reis per auto of vliegtuig. Reizen met de trein is ook een winnaar op het gebied van milieukwesties zoals geluid en luchtverontreiniging. Voor veel mensen is dit de belangrijkste reden om de keuze te maken om te reizen per trein, zij willen met hun reis het milieu dus niet al te veel belasten.

Landschap

Afgezien van de korte periodes bij het opstijgen of landen, betekent vliegen vaak dat je te hoog bent om het landschap in detail te zien. Bij het rijden in een vierwieler is dit niet het geval. Lange afstanden afleggen kan daarentegen wel betekenen dat al je aandacht op de weg ligt als je achter het stuur zit. Je krijgt dan dus niet de kans om te genieten van het landschap. Je medereizigers wel, maar op de snelweg zal er vaak niet veel moois te zien zijn. Treinen zijn meestal een veel betere manier om het landschap te ervaren. Je kunt het natuurlijke landschap, de gebouwen en de mensen die hun werk doen echt zien. Je kunt zelfs voelen dat je hier een deel van uitmaakt, terwijl dat eigenlijk natuurlijk niet echt het geval is.

Uitgebreid

Het is typisch voor treinschema’s om treinen met regelmatige tussenpozen te laten rijden. Hierdoor heb je veel opties om te reizen, vooral wanneer je tussen grote steden reist. In tegenstelling tot vliegtuigen stoppen treinen vaak ook op kleinere plaatsen, zodat je meer plaatsen buiten de gebaande paden kunt bezoeken en verkennen. Het zou hierdoor maar zo kunnen dat je in een prachtig dorp terecht komt waar voor de rest geen één toerist rondloopt. Hierdoor ervaar jij ook de verborgen schatten van het land. Verschillende soorten tickets bieden je opties met betrekking tot het serviceniveau dat je nodig heeft en hoeveel je wilt betalen. Hierdoor zal er hoe dan ook een abonnement of ticket tussen zitten dat geschikt is voor jouw reis en budget.

Stations

In tegenstelling tot luchthavens die vaak kilometers ver verwijderd zijn van de steden die ze bedienen, zijn stations meestal centraal gelegen. Dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijker bereikbaar zijn met de auto, taxi, bus of metro. Dit kan de totale reistijd verminderen en veel minder gedoe betekenen. Door de aard van luchthavens kunnen ze ook uitgestrekt zijn, dus zelfs als je daar bent, kun je veel moeite doen om bij de juiste vertrekgate, douanecontrole of bagage-ophaalgebied te komen. Hier zul je veel minder last van hebben bij een treinstation. Bovendien zorgt de centrale ligging ervoor dat je direct in de binnenstad bent en dus ook in de buurt van de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden.