Wat de NS niet als service ziet

Advertentie

spoorboekje 2016Treinreiziger.nl en Rover zullen ook de treintijden van 2016 weer op papier uitgeven. De oplage van het spoorboekje zal dit jaar 10% omhoog gaan in vergelijking met vorig jaar. Toen waren alle vijfduizend exemplaren binnen drie weken op. Daarmee deed het spoorboekje het vorig jaar beter dan bij de uitgevers als verwacht, waardoor sommige reizigers naast het spoorboekje grepen. Met name ouderen hebben nog interesse in het spoorboekje. “Dat de interesse in het spoorboekje toeneemt, komt doordat nog ieder jaar reizigers ontdekken dat het spoorboekje toch weer wordt uitgegeven” legt initiatiefnemer Hildebrand van Kuyeren van Treinreiziger.nl uit.
Het spoorboekje 2016 is vanaf nu online te reserveren. Half december worden de boekjes van de drukker verwacht. AKO zal vanaf dat moment het spoorboekje ook verkopen, net als de stationswinkels van Bruna (de andere vestigingen niet). Daarnaast zal onder andere de NVBS in Amersfoort het spoorboekje verkopen.  NS stopte in 2010 met het drukken van papieren spoorboekjes, vooral ouderen vonden dat vervelend. NS wees erop dat minder dan 1% van de treinreizigers nog maar behoefte had aan het spoorboekje. Waarom zou je een boekje kopen als je iedere dag dezelfde rit rijdt “Maar aangezien NS dagelijks een miljoen treinreizigers vervoert, is de groep groot die wel een boekje koopt. “Wij zullen het spoorboekje in elk geval blijven uitgeven zolang we de kosten kunnen dekken” zegt Van Kuyeren.
Aanvankelijk verschenen alleen de treintijden van intercity’s op papier, maar sinds 2014 verschijnen ook de overige treintijden weer op papier. Nederland is het enige land waar het spoorboekje niet door het nationale spoorbedrijf wordt uitgegeven.