Voorproefje voor je vakantie

Advertentie

Rail Away is een begrip onder treinliefhebbers en inmiddels ook bij de “gewone” Tv-kijker. Zeker nu het programma genomineerd was voor de Gouden Televizier-ring afgelopen jaar. Al jarenlang doet de EO serie bijzondere spoorlijnen aan en vertelt veel wetenswaardigheden over de treinen en de omgeving. Door de prachtige routes is het eveneens een plezier om naar te kijken voor iedereen die van reizen houdt. Al is de serie soms mooier dan de werkelijkheid vanuit de trein.

Nieuwe afleveringen

Na de herhalingen rond de feestdagen, starten ze bij de EO maandag 6 januari met zeven nieuwe afleveringen. We reizen door het zonnige Portugal, passeren we de poolcirkel in Zweden en zoeken we naar de ‘gouden nazi-trein’ in Polen. In Duitsland gaan we over het drielandenpunt en in Frankrijk treffen we nog een keer de sneeuw.

Binnenkort zal er ook wel weer een dvd van deze afleveringen uitkomen. Treinennieuws.nl zal zeker hierover berichten.

Uitzendschema

Dit is het nieuwe schema met afleveringen van Rail Away in de komende 2 weken:


Maandag 6 januari 2020 begint Rail Away met een aflevering uit Frankrijk: St.Gervais – Vallorcine – Chamonix – Montenvers. In deze winterse Rail Away-aflevering rijden we door de Franse Alpen in het gebied “Savoie Mont Blanc”. De eerste rit gaat door het dal in een trein van de Franse spoorwegen SNCF. Daarna gaan we de besneeuwde bergen in met een tandradbaan naar de gletsjer Mer de Glace.

7 januari 2020 Portugal: Oriente – Évora. Vanavond gaan we naar Portugal. Stappen we in de zonnige hoofdstad Lissabon op de trein die ons dwars door de uitgestrekte Alentejo-regio voert in midden- en zuid-Portugal. Het is een route vol afwisseling; vanaf de kust gaan we landinwaarts langs zonovergoten witte dorpjes, kurkeiken en wijngaarden zover het oog rijkt.

8 januari 2020 Portugal: Entroncamento – Covilhã. Ook deze tweede aflevering uit Portugal reizen we per trein door het centrale gedeelte van dit land waarbij het spoor de rivier de Taag volgt. Dat is de rivier die verderop bij Lissabon in de Atlantische Oceaan uitmondt. Onderweg maken we allerlei uitstapjes in kleine dorpjes en prachtige natuurgebieden, tot zelfs aan de Spaanse grens.

9 januari 2020 Duitsland: Görlitz-Zittau – Jonsdorf-Oybin. Nu gaan we naar onze Oosterburen en rijden we door de met herfstkleuren getooide Duitse deelstaat Saksen. Pal langs het drielandenpunt, waar de grenzen van Duitsland, Polen en Tsjechië elkaar raken. Stoomtreinen, een rijke geschiedenis en prachtige natuur te over!

13 januari 2020 Zweden Inlandsbanan 1: Mora-Östersund – Sorsele. In Zweden is De Inlandsbanan een begrip deze ruim 1000 kilometer lange treinroute dwars door het hart van Zweden. De trein maakt een bijzondere reis: van Mora (in midden-Zweden) naar Gällivare, waarbij je de poolgrens passeert. De Inlandsbanan rijdt vooral in de zomer, wanneer het hier nauwelijks donker wordt. De route voert door eindeloze bossen, langs woeste ongetemde rivieren, hobbelt verder langs talloze meren, en passeert af en toe een kleine nederzetting of pittoresk kerkje. En af en toe minderen we vaart om een aanrijding met rendieren of elanden te voorkomen.

14 januari 2020 Zweden: Inlandsbanan deel 2: Sorsele – Gällivare. We blijven in Zweden bij De Inlandsbanan. We vervolgen de treinrit maken een bijzondere reis: van Mora (in midden-Zweden) naar Gällivare, waarbij je de poolgrens passeert. De Inlandsbanan rijdt vooral in de zomer, wanneer het hier nauwelijks donker wordt. De route voert door de bossen van Zweden, ook nu weer langs woeste ongetemde rivieren, hobbelt verder langs talloze meren, en passeert af en toe een kleine nederzetting of pittoresk kerkje.

15 januari 2020 Polen: Wroclaw – Walbrzych – Szklarska Poręba. In deze aflevering vanuit Polen gaan we op zoek naar de “gouden nazi-trein” die aan het eind van Tweede Wereldoorlog verdween. Daarna komen we op onze route in een prachtig natuurgebied op de grens met Tsjechië.
Iedere uitzending begint om: 19:20 uur, op NPO 2 –

Wil je meer weten over de steden kijk hier.

Bron en Foto’s EO/Rail Away