Voor uw eigen veiligheid

Advertentie

storm
Foto: Buienradar

Vannacht en morgen trekt er een zware storm over Nederland. Daarom rijden de  NS en ProRail  morgen uit voorzorg en uw eigen veiligheid, een aangepaste dienstregeling. Aangepaste dienstregeling is noodzakelijk vanwege verwachte zuidwesterstorm. Men verwacht veel takken op de rails en stuk gewaaide bovenleidingen.

Morgen, maandag 28 oktober rijden de treinen van NS uit voorzorg volgens een aangepaste dienstregeling. Op veel trajecten zal elk half uur een trein rijden, in plaats van elk kwartier. NS en ProRail hebben dit besloten op basis van de weersverwachting van onafhankelijke weerbureaus voor de komende 24 uur. Zij verwachten morgen in het gehele land een zuidwesterstorm.
Net als op de weg en in de lucht kan het treinverkeer hier grote hinder van ondervinden. Dit vormt een groot risico voor het treinverkeer. Bomen en takken zijn momenteel topzwaar. Bij een zware storm is de kans op omvallende bomen en takken die op het spoor terecht kunnen komen groot. Tevens kan dit veel schade aan de bovenleidingen tot gevolg hebben. Ook wordt er door de storm veel bladval op het spoor verwacht waardoor de sporen glad kunnen worden.
Om problemen zo goed mogelijk op te kunnen vangen en reizigers een voorspelbare reis te bieden, passen NS en ProRail vanaf de start van de treindienst de dienstregeling op veel trajecten aan. Reizigers moeten houden rekening met een langere reistijd, vaker overstappen en meer drukte in de treinen. Door de aanpassing is er voor NS en ProRail meer ruimte in de dienstregeling om eventuele verstoringen als gevolg van het weer op te vangen. Zo kunnen storingen zich minder snel verplaatsen over ons drukke spoor en zijn wij in staat meer betrouwbare reisinformatie aan onze reizigers te bieden.
ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op te lossen. Ook NS zet extra personeel in om de reiziger zo goed mogelijk te bedienen op de stations en in de trein.
Reizigers worden geïnformeerd via NS.nl, de reisplanners, e-mail en de sms-alert. Het is raadzaam voor vertrek of onderweg altijd de reisplanner te raadplegen voor de meest actuele stand van zaken op het spoor. Een aangepaste dienstregeling kan tot gevolg hebben dat het in de trein drukker is dan normaal. Treinen worden daarom zoveel als mogelijk verlengd. Op sommige trajecten moet iets vaker worden overgestapt. Op ns.nl staat een spoorkaart waarop reizigers kunnen zien op welke trajecten de aangepaste dienstregeling geldt.