Voor het eerst op het spoor van de Noord/Zuidlijn-tunnel

Advertentie

IMG_1163sAl was het nog niet met de nieuwe Alstom M5 Metro treinstel, maar een speciaal ”recreatie” wagentje getrokken door een kraanwagen. Treinennieuws.nl is met een aantal Nederlandse journalisten van dagbladen, radio en televisie, als eerste door de Noord/Zuid tunnel gereden.

IMG_1150s
Edammers en Volendammers waren ons lopend voor de geweest

Dit kon geschieden daar deze week de laatste verbindingswissel in het spoor van de Noord/Zuidlijn bij metrostation Amsterdam Centraal was geplaatst. Hierdoor is het vanaf nu mogelijk om over de rails vanaf Amsterdam Noord onder het IJ door tot in de geboorde tunnel onder het Damrak te rijden. Weliswaar kunnen er nog geen metro’s rijden bij gebrek aan elektriciteit en veiligheidssystemen, maar een speciaal tunnelvoertuig voor de aanvoer van materiaal en bouwers (in een soort personenrijtuig erachter) kan wel over het spoor, zij het met bescheiden snelheid.

Treinennieuws.nl werd uitgenodigd voor een eerste rit van station Amsterdam Noord via de Sixhaven, de zinktunnel onder het IJ, de kathedraal (Amsterdam CS) en de geboorde tunnel richting Rokin. Onderweg konden we meteen een blik werpen op de laswerkzaamheden aan het spoor in de tunnel. Op Telegraaf TV videobeelden van de eerste rit.

IMG_1166s