‘Voor elk wat wils’

Advertentie

**** Treinennieuws.nl weekend editie ***

Boeken voor mensen die van voertuigen op rails houden

Alk de uitgeverij die al jaren geweldige boeken over treinen en trams uitgeeft, was dit jaar natuurlijk ook weer van de partij.

Spoorwegen 2017

In Spoorwegen 2017 wordt verslag gedaan van de belangrijkste ontwikkelingen op spoorweggebied in het afgelopen jaar en met een blik vooruit in vrijwel geheel Europa. Het jaarboek is onderverdeeld in 34 landenhoofdstukken met per hoofdstuk een beschrijving van algemene ontwikkelingen, investeringen in verbetering en uitbreiding van spoorweginfrastructuur, de reizigersdienst en het rollend materieel. Ontwikkelingen bij de industrie-toeleveranciers worden in een apart hoofdstuk beschreven. Voor iedereen die een up-to-date overzicht op prijs stelt, van alle belangrijke ontwikkelingen op spoorweggebied binnen Europa. Voorzien van zeer veel kleurenfoto’s. Bestellen: Bol.com.
Afmeting: 15 x 21 cm           Uitvoering: ingenaaid           Omvang: 768 pagina’s
Auteur: R. Latten           Prijs: € 26,50           ISBN: 9789059611856

Koop bij bol.com

Metrotramsmetrotrams
Metrotrams
50 jaar Stadtbahnnetten en materieel

Een paar jaar geleden heeft de redactie van Treinennieuws.nl al eens aan Alk gevraagd of er bij hun voortreffelijke boeken misschien ook een boek over Metro’s zou kunnen worden toegevoegd. Alk voegde de daad bij het woord. Een boekwerk over Metrotrams kwam dit jaar uit. Of dit ook ieder jaar komt weten wij nog niet. De verkoopcijfers moeten natuurlijk wel goed zijn.
In de tweede helft van de twintigste eeuw verwachtte men in Duitsland – maar ook in enkele andere landen – door het explosief stijgende gebruik van de auto, veel van de toepassing van ondergrondse stedelijke openbaar vervoerssystemen.
Omdat volledig onafhankelijke metronetten voor veel steden een maatje te groot, en in elk geval te kostbaar waren ontwikkelde men een tussenvorm tussen metro en tram, die in etappes en naar behoefte tot stad kon worden gebracht. Gaandeweg bleek deze ontwikkeling toch te hoog gegrepen en kwam het geld ervoor minder gemakkelijk beschikbaar. Moderne lagevloertrams in autovrije binnensteden bleken tegen aanzienlijk lagere investeringen de beoogde effecten evengoed te kunnen bereiken.
Dit boek geeft een overzicht van wat er in West-Europa en elders op dit gebied tot stand is gebracht en hier en daar nog steeds in uitvoering is. Het wil enige orde scheppen in de veelheid van verschijningsvormen van wat we gemeenten de “Stadtbahn” noemen. Het wordt goeddeels aan de lezer overgelaten hoe hij de betekenis van dit alles inschat. Bestellen: Bol.com.

Afmeting: 21 x 29,7           Uitvoering: gebonden           Omvang: 144 pagina’s
Auteur: H. van t Hoogerhuis           Prijs: € 29,90           ISBN: 9789059611757

Koop bij bol.com

Trams 2017

Ook dit jaar verschijnt weer Trams. Per land worden de steden behandeld waar het tramnet gewijzigd dan wel uitgebreid is. Stad voor stad worden de laatste nieuwtjes besproken waarbij opvalt dat de auteurs met zorg voor details en nauwkeurige beschrijvingen een opmerkelijke betrokkenheid etaleren. Voorzien van zeer veel foto’s, geheel in kleur. De landen die besproken worden zijn: Nederland – België en Luxemburg – Duitsland – Oostenrijk – Zwitserland – Frankrijk – Italië – Spanje en Portugal – Groot Brittannië en Ierland – Scandinavië – Oost Europa – Met een apart hoofdstuk over Trams in Centraal-Azië. Bestellen: Bol.com.
Afmeting: 15 x 21 cm           Uitvoering: ingenaaid           Omvang: 272 pagina’s
Auteur: B.A. Schenk / M.R. van den Toorn           Prijs: € 18,95           ISBN: 9789059611863

Koop bij bol.com

***************************************************************************************

Half 2017 zal ook wel weer het Spoor 2017 editie 28 verschijnen. Al deze boeken en nog veel meer titels zijn in de boekenwinkel te koop of rechtstreeks bij de uitgeverij Alk online  te bestellen.

***************************************************************************************

Modelspoor Handboek

Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je van plan bent om een modelspoorbaan te gaan bouwen, of je bent al een modelspoorbaan aan het bouwen. Op je bestaande modelspoorbaan ben je uitgekeken. Of je bent gewoon geïnteresseerd in alles wat op rails rijdt.
Koen Kuypers is de oprichter van Modeltreinen Blog en is gespecialiseerd in het bouwen van modelspoorbanen en deelt zijn kennis op zijn website. Achter deze naam zit echter een gewoon modelspoorbedrijf die graag zou willen dat iedereen weer gezellig thuis of op de club met treinen bezig is. Zij advies is: STOP met dromen, en begin te bouwen aan jouw droom modelspoorbaan!
Ontdek alle “goed bewaarde” modelspoor tips, trucs en geheimen voor het plannen en bouwen van jouw modelspoorbaan. Met de aankoop van dit boek kan je tot wel 72% op modeltreinen en modelspoor materialen besparen. Voorkom de fouten die vrijwel elke beginner maakt.
Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je een van die verbazingwekkend realistisch en ongelooflijk gedetailleerde modelspoorbanen zou kunnen hebben in de ruimte die je beschikbaar hebt en binnen jouw budget. Ongeacht hoe gelimiteerd jouw ruimte of budget dan ook is?
Heb jij je wel eens afgevraagd hoe sommige modelspoorbanen nooit last te lijken hebben van ontsporingen of onvoorspelbare storingen?
Als je ‘Ja’ op een van deze vragen hebt geantwoord, dan sta je op het punt om een unieke bron op het internet te ontdekken die jouw modelspoor droom kan realiseren! Zegt Koen.
Dit boek is de beste bron van gespecialiseerde modelspoor “hoe-doe-je-dat” informatie. Koen leert hoe je een modelspoorbaan bouwt, waar je ongelofelijk trotst op gaat zijn.
Stap-voor-stap een uitgebreide handleiding over het bouwen van een modelspoorbaan.
En als je al een tijdje met modelspoor bezig bent, dan weet je dat naast de leuke momenten je soms ook gefrustreerd raakt tijdens het bouwen van jouw modelspoorbaan, je moet immers van alle markten thuis zijn!
Niet alleen moet je de elektra kunnen aansluiten, ook zal je een onderbouw moeten bouwen, vervolgens is het belangrijk dat je ook een oog voor detail hebt tijdens het maken van de scenery en ga zo maar door… Alle elementen van het bouwen van een modelspoorbaan komen in dit handboek aan de orde.
Ben jij dus van plan om een modelspoorbaan te bouwen of wil je jouw baan naar een hoger niveau tillen? In het Modelspoor Handboek worden alle vragen van de (beginnende) modelspoorbouwer beantwoord. In dit 165 pagina’s tellende hardcover boek vol met kleuren foto’s en illustraties leer je op praktische en heldere wijze en modelspoorbaan te bouwen. In plaats van vage omschrijvingen vind je in het Modelspoor Handboek heldere, praktische informatie die niets aan de verbeelding over laat. In het Modelspoor Handboek ontdek je o.a.: Hoe je jouw ideale modelspoorbaan kunt realiseren, binnen jouw budget en beschikbare ruimte. – Welke keuze’s belangrijk zijn om te maken, voordat je begint aan de bouw! – Hoe je stap-voor-stap een (ook zonder timmerman ‘s diploma) een goede en stevige onderbouw in elkaar zet. – Hoe elektronica op de modelspoorbaan werkt, zowel digitaal als analoog. En praktische tips voor het aansluiten van de elektronica. – Waar je op moet letten tijdens het kopen van een locomotief of wagon.
Met deze informatie voorkom je de aanschaf van slecht rijdende treinen. – Hoe je een super realistisch landschap bouwt. Van een Nederlandse polder tot Oostenrijks berglandschap. En dit zijn slechts enkele van de zaken die besproken worden. Het handboek is gemaakt aan de hand van vragen en feedback van honderden lezers van Koen’s voorgaande publicaties en Blog. Bestellen bij Koen of via Bol.com
•Welke keuzes belangrijk zijn om te maken, voordat u begint aan de bouw!
•Waar u op moet letten tijdens het kopen van een locomotief of wagon. Met deze informatie voorkomt u de aanschaf van slecht rijdende treinen.
Omvang: 165 pagina’s
Geheel in kleur
Prijs: € 29,95
ISBN: 9789082655100

Koop bij bol.com

Breda spoort

Al bijna tien jaar klaagt Breda steen en been over het gemis aan internationale, hogesnelheidstreinen die de stad aandoen. Want de HSL mag dan wel in 2009 al lang klaar zijn, Breda is nog altijd niet aangesloten. Een prachtig nieuw station, geheel klaar voor de HSL. Breda heeft een rijke geschiedenis wat spoor betreft.
Ter gelegenheid van de opening van het nieuwe station van Breda maakte Walter van de Calseyde het boek Breda Spoort. Een rijk geïllustreerd hardcover boek van 264 pagina’s. Het bevat veel interviews en achtergrondverhalen en ruim 500 bijzondere historische beelden, actuele foto’s, luchtfoto’s en artist impressies. Samen geven die een prachtig beeld van verleden, heden en toekomst van de Bredase spoorzone.
Drie jaar lang werkte Walter van de Calseyde aan Breda Spoort. Hij werd in 2013 benaderd door gemeente Breda om ter ere van de bouw van het nieuwe station een blijvend aandenken te maken. Een klus die hij graag op zich nam. “Ik wilde alle aspecten van het uitgeven van een boek eens een keer zelf doen. Van het benaderen van sponsoren en boekhandels tot aan de research, interviews en de beeldredactie”, vertelt hij. De tekstschrijver was eerder al betrokken bij de boeken ‘Breda na 750 jaar’ en het ‘Havenboek’. “Dit soort publicaties zijn voor mij de krenten in de pap”, zegt hij enthousiast.
Van de Calseyde wil met het boek laten zien hoe belangrijk het station voor Breda is. “Vroeger hadden grote bedrijven als de suikerfabriek, De Faam, Etna en De Drie Hoefijzers al eigen wagons en een eigen spoorlijn die rechtstreeks aansloot op het hoofdspoor”, legt hij uit. Wie kent de bekende Kwatta chocolade fabrieken niet? Menigeen onder ons heeft:“Kwatta soldaatjes” gespaart.
Volgens hem is het spoor altijd een verbinding met de economie en het bedrijfsleven. “Het station is het vliegwiel voor nieuwe ontwikkelingen in de Bredase spoorzone. Het had en heeft direct invloed op de hele omgeving. Die patronen en beweging wil ik laten zien. Daarom is de ondertitel ook ‘150 jaar beweging in de Spoorzone”, benadrukt Van de Calseyde.
Breda Spoort bevat veel interviews en achtergrondverhalen en ruim vijfhonderd bijzondere historische beelden, actuele foto’s, luchtfoto’s en artist impressies. “Om het zo breed mogelijk te houden heb ik onder andere advocaten, aannemers, architecten en bewoners geïnterviewd”, licht de auteur toe. Voor het boek sprak hij ongeveer vijftig mensen. Voor de research kreeg de Bredase auteur veel ondersteuning vanuit het Stadsarchief, de Gemeente Breda en Breda’s museum. Om het boek tot stand te laten komen wilde hij alleen bedrijven uit Breda betrekken. Zo heeft het ontwerpbureau Staynice het boek vormgegeven en NPN Drukkers de boeken gedrukt.
De Bredanaar is na drie jaar intensief werken zeer tevreden met het resultaat. Er verschenen 3.000 exemplaren van Breda Spoort en het boek dat slechtst €29.50 kost, mag in geen boekenkast van een treinliefhebber ontbreken.
In ruim 260 rijk geïllustreerde pagina’s beschrijft auteur Walter van de Calseyde de invloed die het spoor ruim 150 jaar lang had op de ontwikkeling van Breda. Afgewisseld met interviews en achtergronden neemt Van de Calseyde de lezer bij de hand en leidt die via het statige oude Breda de industrialisatie in, om door te gaan naar Europese ambities die leidden tot het nieuwe station. En hij gaat verder. Het heden en zelfs de toekomst in.

ISBN 978-90-9028719-5      Omvang 260 pagina’s      Auteur  Walter van de Calseyde      Prijs € 29,50

Check in Check uit

Deze raad willen alle openbaar vervoerbedrijven aan u mee geven. De stad Rotterdam en de RET zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De gele M van de metrostations, het gerinkel van de tram, een busje van de calamiteitendienst dat voorbij zoeft overal in de stad kom je het openbaarvervoerbedrijf tegen, dat 800.000 reizigers per dag vervoert en werk biedt aan ruim 3500 mensen.
‘Check in, Check uit’: ode aan openbaar vervoer in Rotterdam
Dat de RET werkt als integraal bedrijf laten de Rotterdamse fotograaf Carel van Hees en de Rotterdamse schrijfster Sanneke van Hassel zien in het nieuwe boek ‘Check in, check uit’. Zij volgden een jaar lang de RET en maakten – zo noemen zij het zelf – een ode aan het openbaar vervoer van Rotterdam.
Met beelden en verhalen die lijnen van bus, tram, metro en fast ferry volgen, elkaar kruisen en weer uiteengaan. Het boek brengt het werk van de RET en de diversiteit van reizigers op een heel bijzondere manier in beeld. Het laat goed zien dat de RET onlosmakelijk is verbonden met de Rotterdamse regio en niet alleen logistiek maar ook sociaal verbinder is.
Check in, check uit’ is in opdracht van de RET gemaakt en wordt uitgegeven door Uitgeverij Diafragma. Het boek met vele kleuren foto’s, is verkrijgbaar bij de boekhandel (vermoedelijk allen in de regio Rotterdam) of via www.uitgeverijdiafragma.nl en niet alleen voor Rotterdamers. Bestellen: Bol.com.

Check in – Check uit       Omvang448 pagina’s       formaat 17×23 cm        Prijs € 32,50        ISBN: 9789490631086

Koop bij bol.com