Volop actief!

Advertentie

25-jarig Railforum is nog volop actief!, schrijft Corina de Jongh in haar voorwoord van het Feestnummer 25 jaar Railforum.

In 1992 is het unieke netwerk Railforum opgericht om de nieuwe railsector te faciliteren bij het delen van kennis om zo sneller te innoveren. Dit was nodig omdat er, na de opsplitsing van NS, geen volwassen sector was. Diverse systeemonderdelen en processen waren op onlogische wijze verdeeld over meerdere nieuwe organisaties. Ook waren de hybride sturingsprikkels vanuit overheid en markt soms pervers of zelfs tegengesteld.

“Het komt steeds meer aan op vakmanschap en leiderschap.”

De eerste vijf jaar stonden vooral technische oplossingen en systeemuitbreidingen op de agenda. Eind jaren 90 kwamen daar de ICT-systemen bij. Technisch is alles mogelijk om onze klanten beter te bedienen. Ons streven is dan ook dat de dienstverlening beter, goedkoper en duurzamer kan. In de jaren 2002-2007 betekende dit dat het accent lag op het gezamenlijk in beeld krijgen en verbeteren van de, vaak complexe en organisatie overstijgende, bedrijfsprocessen. Integrale safetycases, best value procurement, system engineering, maar ook winterhard spoor zijn hier voorbeelden van.

Technisch is alles mogelijk en alle data zijn beschikbaar. Het komt dus steeds meer aan op vakmanschap, ondernemerschap en leiderschap. Deze thema’s staan daarom op de Railforum agenda. In de diverse Kenniskringen delen vakgenoten hun kennis en ervaringen en inspireren zij elkaar tot nieuwe inzichten.

Nieuw op onze agenda is het productief maken van de generatieverschillen in de sector en het verbeteren van systeemintegratie. Want juist op de interfaces van systeemonderdelen is er nog veel te verbeteren. Kennis en ervaringen van jong en oud zijn daarbij onmisbaar.

Kortom, na 25 jaar ben ik erg trots op wat Railforum heeft bijgedragen en nog te bieden heeft. Vandaar deze speciale editie van ons blad!

Corina de Jongh ( Directeur )

De Blije Reizigers Prijs

De Blije Reizigers Prijs is een jaarlijkse prijs van Railforum. Prijsvergelijker Treinreiziger.nl is dit jaar genomineerd voor deze prijs.

De in februari vernieuwde Prijsvergelijker van Treinreiziger.nl is genomineerd voor de Blije Reizigersprijs 2017. Die prijs wordt jaarlijks toegekend door Railforum aan de beste ov-verbetering van het jaar. Treinreizigers kunnen nu stemmen op vijf genomineerde initiatieven. Dat kan tot 15 november. Op 29 november wordt de prijs uitgereikt. Dat Treinreiziger.nl trots is met de nominatie begrijpen we. Met de vernieuwde Prijsvergelijker is het voor het eerst mogelijk om alle type kaartjes en treinacties naast elkaar te zien voor een specifieke reis. (Van Arriva Dagkaart tot RET kaartje). Het is voor Treinreiziger.nl een groot compliment dat dit initiatief nu genomineerd is”.

We noemen nog twee genomineerden: Dat zijn Syntus (vanwege de Bijblij-Wijblij campagne) en NS. NS is genomineerd vanwege de Experience Trains. “In samenwerking met partners laat NS de bestemming al in de trein beginnen. Experience Trains is een programma om reizigers onderweg naar hun bestemming te verrassen” zo luidt de uitleg. Een voorbeeld hiervan: Tijdens het International Film Festival Rotterdam (25 januari t/m 5 februari) genoten reizigers op verschillende trajecten naar Rotterdam van een bioscoopervaring in de IFFR treinbioscoop.