Vliegensvlug van Parijs naar Marseille

Advertentie

Terwijl de Nederlandse Spoorwegen in Nederland de Fyra V250 maar niet aan de gang kan krijgen en blijft deze AnsaldoBreda treinen voor problemen blijft zorgen, gaan de Franse spoorwegen de strijd aan met low cost airlines. Vanaf april wordt het mogelijk om de 750 kilometer tussen Parijs en Marseille te overbruggen voor slechts 10 euro (leest het goed, maar kijk uit voor de toeslagen en beperkingen) in iets meer dan drie uur. De nieuwe low cost hogesnelheidstrein gaat onder de naam Ouigo twee keer per dag rijden tussen Parijs (Marne la Valleé) – Marseille en tussen Parijs (Marne la Valleé) en Montpellier.
Het is een revolutionair concept. Alles wordt gedaan om de prijs van het treinkaartje te drukken. Zo zullen de treinen alleen 2e klas zitplaatsen hebben, en ontbreekt er een bar. Daardoor kunnen de omgebouwde TGV treinstellen extra veel reizigers vervoeren.
Maximaal benutten
De treinen zullen starten te Marne la Valleé, buiten het centrum, tegenover Disneyland Parijs. Ook dat is om de kosten te drukken. Vanaf dit station bereiken de treinen snel de hogesnelheidslijn. Ook in Lyon, Valence, Avignon en Aix-en-Provence stoppen de treinen buiten het centrum op een station op de hogesnelheidslijn. Om de tijd maximaal te kunnen benutten wordt de trein gereinigd tijdens de rit. Daardoor kunnen de omgebouwde TGV treinen twaalf uur per dag worden ingezet, tegenover acht uur normaal.
Extra betalen
Bij de low cost TGV moet er voor services extra betaald worden. Zo mag er slechts één stuk bagage gratis mee. Elektriciteit is ook alleen beschikbaar tegen bijbetaling. Bij vertraging wordt er alleen geld terug betaald als dat wettelijk verplicht is.
Inchecken
Een deel van de reistijdwinst gaat verloren. Niet alleen omdat de reiziger transfertijd nodig heeft van het centrum van Parijs naar Marne la Valleé, maar ook omdat er ingecheckt moet worden voor de trein. Daarvoor moet 40 minuten voor worden gereserveerd. Een treinkaartje naar  Parijs naar Marne la Vallè per RER kost € 7,30.
Goedkope tarieven
Door het concept valt de ticketprijs aanzienlijk goedkoper uit dan bij de normale TGV. Zo kan de 750 kilometer tussen Parijs en Marseille met Ouigo al overbrugt worden vanaf 10 euro. In totaal komen er per jaar 400.000 treintickets beschikbaar voor dit tarief. Daarnaast zijn er een miljoen treintickets beschikbaar voor 25 euro. Als die goedkope tarieven zijn uitverkocht kan de prijs oplopen 85 euro. Dat is nog steeds 30 procent goedkoper dan de normale TGV. Treintickets zullen alleen online worden verkocht.
Reizigersaantallen
De Franse Spoorwegen (SNCF) zullen totaal 4 miljoen Ouigo treintickets aanbieden. Het Franse spoorbedrijf hoopt op 1,6 miljoen klanten in 2013. Rond 2017 moet de dienst winstgevend zijn. Bron: Treinreiziger.nl en de Franse media.