Visionaire spoorwegprojecten – nooit gerealiseerd

Advertentie

IZwitserse spoorkaartn het kleine Nederland worden steeds weer plannen gelanceerd om het openbaar vervoer te verbeteren. Denk maar aan de Zweefbaan van Noord Nederland naar de Randstad en de Rijn Gouwelijn. Metro verbinding gedeeltelijk van Almere over het Markermeer naar Amsterdam. IJzeren Rijn en Betuweroute twee goederenlijnen, waarvan de Betuweroute nu een productieve lijn is geworden. Tal van plannen zullen nog het levenslicht zien, maar of ze uitgevoerd worden? De tijd zal het leren.
In Zwitserland, het land van de treinen is het niet anders geweest, voordat dat dit land zich treineland mocht noemen. Over de 100 spectaculaire rail projecten werden nooit gerealiseerd!
Het zeer kloeke boek: “Visionäre Bahnprojecte” presenteert voor de eerste keer gedetailleerde en uitgebreide projecten en studies, die in de vorige eeuw ontwikkeld werden. In geen enkel land in de wereld, zijn zo veel berg- en dalbanen en teinen ontworpen zoals in Zwitserland. Meer dan honderd jaar geleden, hebben ingenieurs en industriële hun plannen en ideeën gelanceerd. Een blijvende geloof in vooruitgang van de techniek tot in de 19e eeuw.
Tot het begin van de vorige eeuw werden spoorweg concessies uitgegeven door de nationale Raad en Federale Raad in Zwitserland en waren bijna onbeperkt. In de Jungfrau region stapelde tussen 1870 en 1914 de ideeën zich op tot 74 bergspoorwegprojecten. Ook in andere delen van het zeer bergachtig land, zagen vele ideeën en visies het levenslicht, die interessant en uitvoerbaar waren vanuit het oogpunt van toen. Drie voorbeelden: Tunnel verbinding Adelboden Kandersteg (1912), kabelbaan Lenzerheide-Arosa (1908) en Sierre-Zinal – Zermatt (1898).
Het boek met veel ongepubliceerde kaarten, plannen en foto ’s van de hoogtepunten:
-1890: in 15 minuten de Jungfrau top
-1892: Concessie voor de Matterhorn spoorweg
-Vanaf Morteratsch op de Piz Bernina
-De visie van het EngadinOriënteren spoorweg
-Met de gletsjer-kabelbaan door Zinal naar Zermatt
Enz. enz.

visionäre bahnprojekten
De geschiedenis van de Zwitserse spoorwegen

Visionäre Bahnprojekte – Die Schweiz im Aufbruch

Auteur: Heinz Schild (1941) Geb. Grindewald

Groot formaat boek 24x 30 cm

Hardcover ca. 256 pagina’s

ca. 272 afbeeldingen/foto’s in zwart/wit en kleur

ISBN 978-3-906055-13-8

Prijs:€ 78.50 of CHF 98.00

Bestellen: As-Verlag

Of de betere boekhandelaar