Vijftig jaar Museumstoomtram

Advertentie

Vijftig jaar verbindend sinds 1968 tot heden tussen Hoorn en Medemblik. Hemelvaartsdag, 23 mei 1968: stoomlocomotieven 18 en 30 vertrekken met een trein vol spoorwegbelangstellenden uit Hoorn naar Medemblik. De eerste rit op een museumspoorlijn tussen Hoorn en het Zuiderstadje Medemblik iis een feit. In 2018 wordt deze 50e verjaardag met ‘Vijftig jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik – Vijftig jaar verbindend’ gevierd.
Het programma voor dit ‘gouden’ jubileum in 2018 ziet er als volgt uit:
Nieuwe reisbelevenissen met locomotieven 18 en 30
In 2018 is een hoofdrol weggelegd voor stoomlocomotieven 18 van de Gooische Stoomtram uit 1921 en 30 van de Gasfabriek Rotterdam uit 1908. In 1968 begon hiermee de geschiedenis van de stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik. Loc 30 zal na revisie in 2018 weer in dienst worden gesteld. Voor basisscholen wordt in juni en juli een speciaal programma gemaakt over de geschiedenis en techniek van de locomotief. Meereizen met de vierkante tramlocomotief 18 kan met Stoomtram 1926 in augustus. Tijdens dit nieuwe programma leert u alle facetten kennen van ons levende stoomtrammuseum.

Verder in het jubileum programma:
Het Bello Atelier t/m 10 mei
De meivakantie en Hemelvaartsdag zitten boordevol activiteiten rond de opening van het Bello Atelier. Een nieuw onderdeel op de plek waar het in 1968 begon: de werkplaats te Hoorn. Vanaf 2018 wordt de Tram voor Bello hier interactief gerestaureerd. In en rond het Bello Atelier vertellen we deze weken meer over duurzaamheid tot de ‘complete collectie’… U ontdekt hoe de Museumstoomtram op weg gaat naar 2068, op weg naar de volgende vijftig jaar.
Bello Festival Hoorn-Enkhuizen-Medemblik – 7 & 8 juli
Het Bello Festival is het langste transportevenement van Nederland. Tien stoomlocomotieven en ons motorschip Friesland nemen u mee tijdens een intensieve dienstregeling tussen Hoorn en Medemblik, Medemblik en Enkhuizen, maar ook tussen plaatsen waar wij niet altijd rijden…
Een week bij Spoor & Tram anno 1926 – 21 t/m 28 oktober
In de herfst wordt de jubileumviering afgesloten met een museale themaweek. Een unieke collectie historische voertuigen, rollenspelers en andere historische objecten komen vanuit verschillende plaatsen in het land samen in Hoorn, om met elkaar het tijdsbeeld bij de lokaalspoor- en tramwegen in ons land in de jaren 1920 te laten zien.
Op zoek
Ter gelegenheid van het 50 jarige jubileumjaar van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik zijn ze op zoek naar unieke verhalen van de afgelopen 50 jaar.
Wil je jouw leukste, mooiste of bijzondere ervaring bij Museumstoomtram met de Museumlijn delen? Heeft jouw vader, moeder, opa of oma een mooi verhaal dat echt verteld moet worden? Beschik je over uniek beeldmateriaal bij het verhaal?
Deel ze, door een mail te sturen naar info@stoomtram.nl.

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het geregistreerde museum over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De Museumstoomtram is een levend, rijdend museum met een collectie die van oorsprong uit diverse regio’s van Nederland afkomstig is.Informatie over onze omvangrijke collectie locomotieven, rijtuigen, stations, de lokaalspoorweg Hoorn-Medemblik, seinwezen en kleinere objecten kan hier worden ontdekt. Dat geldt ook voor documentatie over de stoomtramgeschiedenis in Nederland.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.