Vierendertig dubbeldekkers voor Nedersaksen

Advertentie

Artist impression van de nieuwe ‘Coradia Stream High Capacity’ treinstellen (copyright Alstom Design & Styling)

Vierendertig ‘Coradia Stream High Capacity’ dubbeldeks treinstellen heeft het Duitse Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) besteld bij Alstom. Het leveringscontract van € 760 miljoen, omvat ook het onderhoud van dit materieel voor een periode van dertig jaar (waarvoor een speciaal servicecenter wordt gebouwd). Volgens planning worden de dubbeldekkers vanaf december 2024 geleverd. Ze gaan rijden op het ‘Expresskreuz Bremen/Niedersachsen’ (EBN) dat Bremen, Hannover, Oldenburg, Wilhelmshavn, Noordeich-Mole, Osnabrück en Bremerhaven met elkaar verbindt.

Wisselend interieur

De Coradia EMU dubbeldekker is een elektrisch vierwagenstel, dat bestaat uit twee motorrijtuigen en twee enkeldeks tussenbakken. Bij de bestelling horen ook achttien extra tussenrijtuigen, zodat de bestaande treinstellen van vier tot zes units kunnen worden verlengd. In totaal bestaat de opdracht aan Alstom uit 154 eenheden (68 motorrijtuigen en 86 tussenrijtuigen).
De combinatie van dubbeldeks motor- en enkeldeks tussenrijtuigenrijtuigen is kenmerkend voor dit type treinstellen. Hierdoor wordt een zo groot mogelijke capaciteit en flexibiliteit bereikt. Met name de gelijkvloerse instap van het perron in de tussenrijtuigen maakt deze goed toegankelijk voor alle reizigers. Het materieel wordt verder gekenmerkt door afdelingen met een wisselend aantal zitplaatsen, afhankelijk van het comfort van de reiziger.
In de toekomst kunnen desgewenst zelfs speciale compartimenten voor reizigers van verschillende leeftijdsgroepen worden ingericht. Tenslotte is rekening gehouden met ruimten voor fietsen, die zo nodig nog uitgebreid kunnen worden. Op deze manier hoopt Alstom de passagiers met deze nieuwe treinstellen een ‘indrukwekkende reiservaring’ te bieden, of ze daarbij nu een lang of een kort traject afleggen.
Overigens hebben de Nederlandse Spoorwegen een enkeldeks variëteit van het
Coradia Stream-type bij Alstom in bestelling. Het gaat daarbij om 49 vijfwagentreinen en 50 achtwagenstellen, waarvan de levering volgens plan dit jaar begint. Bron: persbericht Alstom

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.