Vernieuwde station Charleroi-Zuid klaar

Advertentie

Grootste modelspoorhappening in Wallonië! Naar aanleiding van de inwijding van het vernieuwde station Charleroi-Zuid, zal in het weekend van 25 en 26 juni 2011 een groot publieks feest gehouden worden.

Net als in Nederland, vernieuwt België ook een groot aantal stations. Na de grote verbouwing en uitbreiding van Antwerpen Centraal, is nu Charlois Zuid klaar om het publiek te ontvangen. De NMBS (de Belgische NS) organiseert naar aanleiding van het einde van de renovatiewerkzaamheden van het station, samen met Infrabel(de Belgische ProRail) en het station van deze grote franstalige stad een feestweekend in en om het station. Tijdens de opendag is in het station de nieuwe winkelgalerij te bewonderen. Ja ook net als in Duitsland, Nederland, worden de stations in België ook halve winkelcentra. Verschillende evenementen zoals een groot concert op het plein, een tentoonstelling met 100 coverpagina’s van La Nouvelle Gazette die sinds 1911. Stoomtreinritten en het grootste evenement in oppervlakte zijn de modelbouwtreinen uit Wallonië, dit i.s.m. het grootste modelspoor magazine van België: Modelspoor en Spoorweg Journaal.

De renovatiewerkzaamheden van de NMBS-Holding en Infrabel in het station Charleroi-Zuid zijn zo goed als klaar. De laatste maanden werd 27 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie van de perrons, de roltrappen en liften, de winkelgalerij, de tunnel onder het plein en de gevel. “Charleroi-Zuid is het 12e grootste station van België en het 4e belangrijkste in Wallonië, met 24.000 dagelijkse gebruikers,” verduidelijkt Vincent Bourlard, Directeur-Generaal “Stations” van de NMBS-Holding. “Het station heeft een enorm groeipotentieel. Het moest worden gerenoveerd om tegemoet te komen aan de behoeften van de klanten: winkels, diensten, een stationhal met meer licht, meer comfort, een betere aansluiting met de busterminal.”

Het einde van de werkzaamheden wordt gevierd met de grootste modelspoortentoonstelling in Wallonië. Een veertigtal modelspoorbanen zijn te bekijken, waarvan sommige meer dan 100 m2 groot. In wereldpremière wordt de “Train Climbing Contest” georganiseerd, een klimwedstrijd voor modeltreinen. Concerten en animatie worden verzorgd in samenwerking met de RTBF, die zaterdagavond “The Caroloregians”, William Dunker en Tina Arena op het podium zet (op het plein). Foto’s: NMBS-Groep