Veel nieuwe reismogelijkheden vanaf 9 december

Advertentie

Intercity’s stoppen in Hilversum; meer stoptreinen in ’t Gooi

Nieuwe stations Purmerend Weidevenne, Heerlen de Kissel en Eygelshoven Markt

Dordrecht, Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven aangesloten op Nachtnet

Extra spitstreinen Utrecht – Amsterdam Bijlmer ArenA – Schiphol

Slaaptreinen naar Kopenhagen, Wenen, Milaan, Praag, Warschau, Moskou

Treinreizend Nederland krijgt vanaf zondag 9 december veel nieuwe reismogelijkheden en kortere reistijden. Op die datum gaat in Europa de jaarlijkse vernieuwde spoordienstregeling van start. Nadat NS in december 2006 voor het eerst sinds 36 jaar een geheel andere opzet van de dienstregeling doorvoerde, worden nu volgende stappen gezet in verdere verbetering van de dienstverlening voor tienduizenden treinreizigers per dag. De nieuwe tijden zijn nu al te vinden in de Treinplanner.
Het nieuwe Spoorboekje is vanaf zaterdag 1 december voor de – ongewijzigde – prijs van €5,50 te koop bij kiosken en boekhandels.
De belangrijkste veranderingen vanaf 9 december:
Hilversum en ‘t Gooi
In Hilversum stoppen voortaan alle Intercity’s van de routes Amsterdam Centraal – Amersfoort en
Schiphol – Amsterdam Zuid – Amersfoort – Zwolle – Groningen/Leeuwarden/Deventer – Enschede (of Berlijn). Hierdoor wordt de reistijd naar/van Hilversum voor vele duizenden reizigers per dag 15 tot 30% korter en in veel gevallen ook nog overstapvrij.
De Intercity’s kunnen in Hilversum gaan stoppen dankzij een nieuw (derde) perron dat ProRail heeft aangelegd. Deze uitbreiding van de capaciteit van station Hilversum maakt ook het overstappen voor veel reizigers gemakkelijker: Wie bijvoorbeeld uit Zwolle reist met de Intercity naar Schiphol, maar als eindbestemming Amsterdam Centraal heeft, kan voortaan snel en gemakkelijk op hetzelfde perron overstappen in Hilversum van de ene Intercity op de andere. Omdat ProRail tot en met zondag 9 december nog werkt aan de laatste verbouwingen in Hilversum, gaan de Intercity’s hier voor het eerst stoppen op maandag 10 december.
Naast de Intercity’s gaan 2x per uur stoptreinen rijden tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal (- Uitgeest). Op maandag t/m vrijdag overdag stoppen deze stoptreinen ook in Amersfoort Vathorst en -Schothorst.
Hierdoor verdubbelt het aantal treinen per uur dat stopt in Hilversum Noord, Bussum Zuid, Diemen en Amsterdam Muiderpoort naar 4x per uur per richting. Bovendien krijgen Hilversum Noord en Bussum Zuid de al zo lang gewenste overstapvrije verbinding met Amsterdam Centraal.

Nieuwe stations


– In Purmerend Weidevenne kunnen reizigers gebruik maken van de stoptreinen Amsterdam Centraal – Enkhuizen en Hoofddorp – Hoorn Kersenboogerd.
– Heerlen de Kissel en Eygelshoven Markt zijn nieuwe stations langs de EuregioBahn Heerlen – Aachen (D). In Heerlen de Kissel stoppen bovendien treinen van Veolia.
Nachtnet Brabant
In de nachten donderdag-vrijdag, vrijdag-zaterdag en zaterdag-zondag gaan met medewerking van de Provincie Noord-Brabant ieder uur nachttreinen rijden op de routes Utrecht – ’s-Hertogenbosch – Eindhoven en Dordrecht – Breda – Tilburg – Eindhoven. Bovendien rijden er aansluitende treinen tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg.
Thalys, Amsterdam – Brussel, Amsterdam – Vlissingen
Thalys Amsterdam – Parijs en de Intercity Amsterdam – Brussel schuiven een half uur op in de vertrek- en aankomsttijden. Hierdoor verschuiven ook de tijden van de Intercity Amsterdam – Vlissingen en de stoptrein Roosendaal – Vlissingen met 30 minuten.
Thalys en de Intercity Amsterdam – Brussel stoppen voortaan alleen in Antwerpen Centraal en niet meer in Antwerpen Berchem.
Extra spitstreinen
In verband met toenemende spitsdrukte gaan drie extra Intercity’s rijden tussen Utrecht Centraal – Amsterdam Bijlmer ArenA – Amsterdam Zuid – Schiphol. (In de ochtendspits twee naar Schiphol, in de avondspits één in de omgekeerde richting)
Den Haag Laan van NOI
De Sneltreinen Amsterdam – Dordrecht (-Breda) stoppen voortaan altijd in Den Haag Laan van NOI.
Hierdoor zijn er kortere overstaps en snellere verbindingen mogelijk met zowel treinen van NS als RandstadRail.
Leeuwarden – Wolvega
Tussen Leeuwarden en Wolvega gaan met medewerking van de Provincie Friesland in de spitsuren extra stoptreinen rijden.
Eindhoven – Weert
De tijden van de stoptreinen Eindhoven – Weert verschuiven een kwartier.
Slaaptreinen
CityNightLine/EuroNight voegt aan de al bestaande nachtverbindingen naar München en Zürich de nieuwe slaapbestemmingen Kopenhagen, Milaan, Praag, Wenen, Warschau en Moskou toe.
Ruimte voor onderhoudswerk door ProRail
Op veel trajecten is de dienstregeling ’s avonds laat en/of ’s morgens vroeg aangepast om ProRail de ruimte te geven veilig aan het spoor te kunnen werken. Hierdoor zijn ten opzichte van nu sommige eerste of laatste ritten van de dag op een of enkele dagen van de week vervallen. NS adviseert de reizigers hier vooraf goed op te letten.
Ook het Nachtnet Utrecht – ’s-Hertogenbosch – Eindhoven heeft hier in de nacht van donderdag op vrijdag last van.