Veel jubileum modellen te koop

Advertentie

De officiële oprichtings datum was op 7 december 1835, nu 175 jaar geleden dat de Adler, oftewel de adelaar, de eerste stoomlocomotief die onder speciaal bevel van de Britse spoorwegen pioniers George en Robert Stephenson in Engeland Newcastle ontworpen en gebouwd op het Beierse Ludwig, een ritje maakte tussen Nürenberg en Fürth met betalende passagiers. Dit heuglijker feit werd begin deze maand groots gevierd in Nürenberg. De modelspoorwereld deed natuurlijk heerlijk mee. Naast alle grote merken, deed ook Märklin ondanks de moeilijke jaren, mee. Zij vierde zelf haar 150 jaar bestaan in modeltreinen en liet dit feit niet aan zich voorbij gaan en maakte speciale jubileum producten. Zoals de Adler, de Zeppelin en de “Glazen” trein als modeltrein.

De Adler werd zowel in H0, als in Spoor 1 door Märklin uitgebracht (Trix) (Märklin 1). Deze historische personen trein “Adler”, in H0 – Epoche: VI is naar het voorbeeld van de: Museumszug der Deutschen Bahn AG (DB AG). Dit model “Adler” is ook te leveren met een digitale-decoder.

Zelfs in Z-spoor is de Adler te koop, echter bij Railex in Stuttgart. Zij verkopen dit model zowel zonder als met motor op beurzen. Het rijdende pronkstukje wordt alleen op ook bestelling afgeleverd. Wij hebben dit modeltreintje, waarvan de motor in de tender zit, zelf zien rijden op de Z-Spoor beurs in Altebeken, die een keer in de twee jaar gehouden wordt.

Speciaal ter gelegenheid van het jubileum „175 Jahre Eisenbahn in Deutschland“ werd het panoramatreinstel BR 491 in een eenmalige serie geproduceerd. In 1935 werd van 14 juli tot 13 oktober in Nürenberg tijdens de tentoonstelling “100 Jahre Deutsche Eisenbahn” een bijzonder treinstel gepresenteerd: het “glazen” panoramatreinstel. Ze reden daarmee in de Beierse en Oostenrijkse Alpen voornamelijk voor toeristisch verkeer. Naar aanleiding van het jubileum, werd dit treinstel in schaal H0 in een gelimiteerde oplage uitgebracht. Met Mfx-decoder en geluidsmodule en ingebouwde binnenverlichting. Prijs: 299,95 (Trix) (Märklin H0)

Marklin bracht ook modellen van de Rail Zeppelin (1932) in de HO schaal en werd geproduceerd 1975 tot 1990. Het Z-Schaal model heeft net als het H0 model, een aparte motor voor het aandrijven van de schroef, terwijl de motorwagen wordt aangedreven door een conventionele motor die de twee voorste assen aandrijft. Op 21 juni 1931, reed de Franz Kruckenberg’s Schienenzeppelin (Rail Zeppelin) op een spoorlijn een snelheidsrecord, dat zou voor 20 jaar op zijn naam blijven staan! Reizen op een spoor tussen Hamburg en Berlijn, het prototype high-speed treinstel vloog bij 230 km per uur langs over ongeveer 20 km. De Schienenzeppelin was echter een belangrijk onderdeel van de evolutie van de hoge snelheid het personenvervoer per spoor en blijft de aandacht trekken van de spoorlijn fans en hobbyist.

“Das Original gibt’s bei Märklin”. Een Jubileumloc “150 Jaar Märklin” model werd origineel. Sinds december 2008 rijdt een elektrische locomotief kris-kras door Duitsland met het opschrift “Das Original gibt’s bei Märklin”. De bedrukking en motieven van het model werden in Göppingen ontworpen en op een loc aangebracht die nu in het hele land het jubileum “150 Jahre Märklin” onder de aandacht bracht. Het model werd in twee uitvoeringen namelijk Märklin H0 in schaal 1:87 en Märklin Z in schaal 1:220. H0: 37530. Prijs 279,95. Ook in Z 88530 is deze locomotief te koop met een lengte van slechts 87 mm voor de prijs van 179,95. Voor het 150-jarige jubileum werd deze locomotief op de rails gezet in een zwarte serie 120.1 en rijdt nu voor Märklin dwars door Duitsland. Deze locomotief wordt door de DB AG overwegend voor het lange afstandsverkeer ingezet en is zodoende op alle grote stations aan te treffen. Overal trekt hij door zijn bijzondere uiterlijk in de look van het Märklin-bedrijfsjubileum de aandacht en oogst hij bewondering: een in chique zwart gehouden ondergrond met daarop de in koperkleuren aangebrachte lijntekening van de indrukwekkende wielen van een serie 05 en het officiële 150-jaar-Märklin-logo. En niet te missen: de in grote, witte letters aangebrachte slogan: ’Das Original gibt’s bei Märklin’. Mocht er geen treinwinkel meer bij u in de buurt zijn ,, denk dan een aan online kopen bij een vertrouwd adres zoals Conrad.