Van Zwart/wit tot Kleur

Advertentie

Op een mooie Pinksterdag binnen blijven zitten, is natuurlijk niet de juiste beslissing. Want als de zon in ons kikkerlandje schijnt wil je naar buiten. Al is het wel erg verleidelijk om binnen te blijven, als je weet dat SPOOR 28 ter recensie ligt te wachten. Een recensie schrijven over de boeken zoals uitgeverij Alk ze jaarlijks uitgeeft is niet moeilijk. Het zijn altijd boeken die de treinliefhebber graag in zijn boekenkast als naslagwerken wilt hebben. Elke editie van SPOOR, zo ook de nieuw verschenen editie 28, geeft weer in woord en beeld een uitgebreid overzicht van de spoorwegen in Nederland, met niet alleen veel aandacht voor het rollend materieel, maar ook voor exploitatie en infrastructuur en natuurlijk het railmuseum mag niet overslagen worden. Hedendaagse ontwikkelingen in het reizigers- en goederenvervoer worden nader belicht, terwijl ook het verleden niet wordt vergeten. De edities zijn ingedeeld in hoofdstukken zoals Reizigersvervoer – Goederenvervoer – Afvoer, sloop en verkoop – Railmusea – Infrastructuur. Het hele spoorjaar gaat aan je voorbij. Het afscheid van Mat ’64 en de komst van Flirt3 zijn natuurlijk gebeurtenissen die niet ontbreken. Prachtige kleuren foto’s van alle gebeurtenissen op het vlak van de Nederlandse spoorwegen. Treinen, locomotieven, museumlijnen enz. .
Spoor 28
Afmeting:  21 x 29,7
Omvang:    144 pagina’s
Auteurs:      P. van der Meer en M. van Ee
Prijs:            € 29,90
ISBN:           9789059611795

Te koop bij ieder goede boekwinkel of online bij Alk en Bol.com

Koop bij bol.com

Nederlands eerste spoorwegfotograaf

Bent u een Treinspotter, dan bent u niet de enige. Honderden mannen, jong en oud fotograferen graag treinen en dan het liefst langs de spoorlijn. Zij gaan er soms vroeg op uit om maar het mooiste en beste plaatsje te hebben. Als de SNN met hun machtige stoomlocomotieven op een evenement aanwezig zijn, wordt menig plaatje geschoten. Al is het met een smartphone of klein digitaal cameraatje. Tegenwoordig kan je bijna gelijktijdig het thuisfront mee laten genieten. Alles in prachtige kleuren, al hebben de loc’s meestal zwart als hoofdkleur.
Lodewijk – of Lou – Derens (1880-1956) is in Nederland de eerste fotograaf geweest die zo veel mogelijk de Nederlandse stoomlocomotieven van zijn tijd heeft gefotografeerd en gedocumenteerd. Zijn eerste opnamen zijn in 1894 gemaakt. Hij ging door met fotograferen tot na de Tweede Wereldoorlog, met het zwaartepunt van zijn activiteiten in de jaren tussen 1910 en 1938.
Voor Nederland is zijn werk van groot belang, vooral ook omdat sommige stoomlocomotieven die op het punt stonden te worden gesloopt, zijn op deze manier door hem – vaak als enige – voor het nageslacht vastgelegd. Maar hij was niet alleen actief in Nederland, ook in het omringende Europese buitenland heeft hij in diezelfde jaren gefotografeerd, wat bijzondere en fraaie beelden heeft opgeleverd. België, Frankrijk, Engeland, Duitsland en Oostenrijk waren het doel van zijn reizen tussen 1910 en 1934 en ook daar heeft hij interessante opnamen weten te maken.
De naam Derens is in kringen van liefhebbers van de geschiedenis en ontwikkeling van de stoomlocomotief niet onbekend. Een aantal van zijn foto’s zijn al eerder gebruikt in andere uitgaven, maar in het boekwerk “Lodewijk Derens” worden veel tot nog toe niet bekende foto’s voor het eerst afgedrukt. Zo wordt met dit geheel in zwart/wit gedrukte boek, de naam en het werk van Lodewijk Derens in brede kring bekend.
Op de Alk website kunt u een aantal voorbeeldpagina’s uit het boek als pdf downloaden en bekijken.

Afmeting:     21 x 29,7
Uitvoering:  gebonden
Omvang:      248 pagina’s
Auteurs:       Guus Veenendaal / Remmo Statius Muller
Prijs:             € 34,95
ISBN:            9789059611764
Bestellen in de betere boekwinkel. Online kan ook bij Alk en Bol.com.

Koop bij bol.com