Utrechtse spoorgeschiedenis

Advertentie

Een stukje Utrechtse spoorgeschiedenis in stadskantoor
Dit jaar is het precies 175 jaar geleden dat de eerste trein in Utrecht reed. Aanleiding voor het Spoorwegmuseum om in de ontvangstkamer van het College van B&W in het stadskantoor Utrecht een vitrine in te richten rond het thema 175 jaar spoorwegen in Utrecht. De presentatie is een samenwerking tussen het Spoorwegmuseum en Studio Pam.
Conservator Evelien Pieterse: “Elk jaar krijgt een museum of culturele instelling uit Utrecht de mogelijkheid om de vitrine op de 20ste verdieping van het stadskantoor in te richten. Deze keer was het de beurt aan het Spoorwegmuseum. Omdat het dit jaar precies 175 jaar geleden is dat in Utrecht de eerste trein reed, hebben we gekozen voor het thema 175 jaar spoorstad. Met name het station Utrecht en de mensen die hier op het station werkten komen aan bod in de vitrine.”
Het ontwerp is van Annelies Verbrugge van Studio Pam. Zij liet zich inspireren door de techniek van het papiertheater uit de 19e eeuw: “De moderne kijkdozen heten diafanorama’s. Het waren een soort kijkkasten gemaakt van glasplaten die met de hand beschilderd zijn. Daar werd een lantaarn achter gezet, zodat je een mooi perspectief kreeg. Een soort schildering met diepte, dat vond ik inspirerend. Daar heb ik een moderne draai aan gegeven. De vitrine bestaat uit vier kijkkasten die elk een periode van de treingeschiedenis vertegenwoordigen.” De vitrine is een jaar lang te zien voor de bezoekers aan de 20ste verdieping van het stadkantoor.