Twee treinenboeken voor groot en klein

Advertentie

Foto: Eva van Aalst (www.evavanaalst.com)

We kunnen misschien weer niet op vakantie maar geen nood. Er zijn twee fraaie boeken verschenen die in iedere boekkast van treinliefhebber moeten staan met veel lees- en kijkplezier.

De Indische mijnspoorwegen

Het eerste boek “De Indische mijnspoorwegen” is echt een geschiedenis boek. De eerste personentrein in de Indische archipel ging in 1867 op Java van start. Maar al in 1849 paste het Gouvernement railvervoer toe bij de kolenmijn ‘Oranje Nassau’ in Pengaron op Zuidoost- Borneo. Steenkolenwinning onder regie van Sultans bestond al lang in de Indische archipel, maar kende geen railvervoer. Na 1880 steeg het aantal op Europese leest geschoeide kolenmijnen, maar het duurde tot 1899 voor de eerste stoomlocomotief het Indische mijnbedrijf bereikte. Later kwamen er ook locomotieven met verbrandingsmotor, elektrisch- of aangedreven door perslucht. Enkele duizenden mijnwagens kwamen vanuit Europa naar Nederlands-Indië, in de toenmalige kolonie zelf werd nauwelijks iets gemaakt. Sommige mijnen kenden ook personenvervoer, maar alleen voor eigen personeel. De economische crisis van 1929 zorgde voor een kaalslag onder de Indische mijnen, maar ten tijde van de Japanse bezetting kwamen er een paar nieuwe bij. Van de in dit boek beschreven kolenmijnen en mijnspoorwegen in de periode 1849-1958 is er in het huidige Indonesië nog slechts één kolenmijn van Nederlandse oorsprong die niet alleen nog altijd bestaat, maar de steenkool ook nog altijd per spoor afvoert. Gerard de Graaf besteedde ruim 20 jaar aan archiefonderzoek en bezocht ook vrijwel alle mijnlocaties op Java, Sumatra, Borneo en Sulawesi om te zien wat er nog van het verleden te vinden was.

Uitgever  : Alk – Alkmaar
Afmeting: 21 x 29,7
Omvang  : 196 pagina’s
Auteur     : Gerard de Graaf
ISBN        : 9789059612327
Prijs         : € 34,90

Bestellen kan bij Bol.com

De Treinreis van Tommie en Tess

Het tweede boek is eigenlijk een leerboek voor de kleintjes, die alles over de NS treinreis willen lezen en zeker weten. Hét kinderboek voor kleine rail avonturiers! De Treinreis van Tommie en Tess is een echte aanrader. Daar Rail Magazine geen recensie boeken stuurt hebben wij de NS ingeschakeld, die ons direct hielpt. Oma Toos is jarig en geeft een feestje. Daar móet Tommie natuurlijk bij zijn, samen met zijn beste vriendin Tess. Maar het is een flinke tocht, want oma woont in Groningen en Tommie en Tess in Eindhoven. Gelukkig heeft oma twee ov-chipkaarten gestuurd. Samen reizen Tommie en Tess het hele land door. Ga met ze mee en ontdek wat er te beleven valt in en rond de trein! Een boekwerkje op groot formaat met prachtige tekeningen.

Uitgeverij             : Quilair
Auteur                 : Bart Haans
Illustraties            : Eva van Aalst
Leeftijdscategorie: 4 – 7 jaar
ISBN: 9789083003375
Illustraties              : Eva van Aalst
Tekst                      : Bart Haans
Prijs                        : € 14,95

Bestellen kan bij Bol.com

Foto’s: Eva van Aalst

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.