Treinenwinkel in Interlaken, waar je gewoon Nederlands kan spreken

Advertentie

Normaal gesproken schrijven wij nooit over treinenwinkels en zeker niet over de paar overgebleven winkels in Nederland. Maar we kunnen het niet laten om in het buitenland een treinwinkel te bezoeken, ook al willen wij niets kopen en dan iets met u te delen.
Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kan je wel uren rond hangen in een “Eisenbahn” winkel. Zeker in Zwitserland waar de Zwitserse modelspoortreinen altijd nummer één zijn. Er is een nieuwe treinenwinkel in Interlaken, eigenlijk toch niet. Begin februari was het de laatste dag van het traditionele Bühler AG-bedrijf in Interlaken in zijn oorspronkelijke vorm. De winkel, die al tientallen jaren bekend is, is de thuisbasis van speelgoed en souvenirs. De voormalige directeuren Christine en Kurt Bühler hebben zich echter gedeeltelijk teruggetrokken. Kurt Bühler blijft zijn grote kennis en ervaring op dit gebied van treinen aan zijn klanten doorgeven. Bij het zien van Zwitserse spoorwegen netjes geplaatst in de vitrines, klopt het hart van de liefhebber sneller. De kleine spoormodellen staan netjes gerangschikt in glazen vitrines of het Märklin, Trix of Fleischmann betreft of om Liliput of Buhler eigen modellen. Alles heeft zijn plaats. Liefhebbers van modeltreinen en modelbouw vinden alles in de verschillende afdelingen. “Het modelleren neemt weer toe”, legt Kurt Bühler uit, die zich de afgelopen decennia op dit gebied heeft gespecialiseerd.

Eigen modellen
Hij toont trots een exclusief model van Bühler, de BOB wagen die hij zelf heeft gemaakt. “De ontwikkeling op het gebied van modelspoorwegen en modelbouw is door de digitale functies zeer interessant geworden”, legt de expert uit. Terwijl hij in vroegere jaren zelf de stations aankondigingen gaf, vandaag is alles digitaal of het nu geluid, rook of aankondigingen betreft. Een reden waarom velen opnieuw voor het “hun oude speeltje” kiezen en tot “ideeën” komen, zoals Kurt Bühler het glimlachend benadrukt. Zijn vader verkocht modeltreinen al in de jaren vijftig en Kurt Bühler groeide er praktisch mee op.
Wij van treinennieuws waren een tiental jaren geleden al eens een paar keer in deze winkel geweest om exclusieve Z-Spoor te kopen en verwonderd dat er zoveel Zwitserse modellen waren. Nu gingen Bianca en Sander naar Interlaken en kregen de opdracht van ons mee om eens in deze speciale winkel te gaan kijken en alle Zwitserse folders mee te nemen. Ze kwamen met vijf kilo terug, al was het wel even zoeken naar de ingang, want die is verplaatst.
Technische finesse
De Märklin-my-world-treinen die al geschikt zijn voor kinderen vanaf drie jaar. Maar ook Z, wat neerkomt op 6,5 millimeter tot LGB, wat overeenkomt met 45 millimeter. Tot grote verwondering van door ons gestuurde duo, kan men in deze speciaalzaak gewoon in Nederlands spreken. Medewerker Hoogezand is namelijk een Nederlander die daar werkt of misschien beter gezegd zijn hobby uitoefent. “Ik kom al sinds 1963 in Wengen en daar ben ik mij verliefd geworden op de bergbanen, en heb toen ik met mijn opleiding klaar was gezegd: ”Ik wil graag in dat mooie land wonen” en zo gezegd zo gedaan. Ik ben toen in 1992 naar Interlaken verhuist. Heb het hier prima naar mijn zin”. Bühler bepaalt de koers voor de toekomst. De speelgoed- en souvenirwinkel Bühler leverde de afgelopen 65 jaar een belangrijke bijdrage aan het stadsbeeld van Interlaken. (vlak bij station West) Maar de modelspoorwegen en de modelafdeling gaan nu verder op de eerste verdieping van het winkel. De oude neonteken op de gevel is vervangen door een nieuwe: “Edelweiss Shop”. Bögli Trading & Selling AG neemt de populaire winkel over.
“We beseffen nu pas hoe belangrijk de klanten hechten aan onze winkel.” Er is weinig verandering in het assortiment op de begane grond. Alleen de modelspoorbaan en de modelafdeling zullen er niet meer zijn. Kurt Bühler zal persoonlijk zorgen voor zijn lievelingen op de eerste verdieping van de winkel, De nostalgische Bühler-letters, die sinds de opening in 1947 de Bahnhofstrasse 10 siert, verlichten nu de zijingang.
Kurt Bühler beantwoordt de vraag waar de oorsprong van zijn passie voor modelspoorbanen en technisch speelgoed vandaan komt “Als je dag in dag uit op West Station over de spoorwegovergang moet lopen, wil je het ineens gewoon in miniatuur hebben”, onderbreekt Christine Bühler met een knipoog. Feit is dat er in Interlaken geen andere onderneming is die zich toelegt op modelspoorwegen en modelbouw. Modeltreinen zijn een verzamelobject geworden. Veel verzamelaars uit de hele wereld komen nog steeds naar Zwitserland om traditionele merken zoals Märklin en Hag te kopen. “Ik ben gefascineerd door alle digitale functies van de huidige modelspoorwegen. Bijna elke locomotief kan nu realistisch geluid voortbrengen, met inbegrip van lichte en stoom, “Kurt Bühler toont trots in een vitrine met waardevolle pronkstukken die hij de afgelopen jaren heeft verzameld. Wat maar weinigen weten: Kurt Bühler ontwerpt zelf exclusieve series in de modelspoorbranche en laat ze ook produceren. Hij wil zijn eigen creaties in de toekomst vergroten. Foto’s: Sander de Winter – Wengernalpbahn: Treinennieuws.nl – BOB wagen: Uit Bühler artikel.