Treinen ontwerpen NS 1970-2015

Advertentie

Miljoenen Nederlanders stappen per jaar de trein in, zonder erover na te denken, wie heeft deze trein gemaakt of ontworpen. De trein is echter niet alleen een wonder van techniek, maar ook van design, al lag dat een halve eeuw geleden wel anders. Tussen de comfortabele, geklimatiseerde, van wifi voorziene treinen van tegenwoordig en de sobere, technisch georiënteerde interieurs van toen ligt een wereld van verschil. Treinen ontwerpen, geschreven door iemand die daarvan een halve eeuw lang zijn beroep heeft gemaakt, laat zien hoe design binnen de Nederlandse Spoorwegen uitgroeide tot een gezichtsbepalend bedrijfsonderdeel.

Bol.com

Niels Greif

Toen auteur Niels Greif in 1970 in dienst kwam bij NS Design, was het bouwen van treinen het exclusieve domein van ingenieurs. Dankzij de nieuwe disciplines design en marketing drong binnen het spoorbedrijf het besef door dat een trein meer is dan een langgerekt blik om passagiers te vervoeren. “Treinen ontwerpen” is het complete verhaal van die ontwikkeling. Na drie inleidende hoofdstukken worden dertig materieelprojecten waarbij de auteur nauw betrokken was uitgebreid besproken.

Alle modellen vanaf 1970

Een breed spectrum aan treinen passeert de revue, van de eerste Intercity’s tot de roemruchte en tragische Fyra – een trein die binnen de kortste keren van de rails werd gehaald, al was deze trein een toonbeeld van goed design. Vele van de besproken treinen kent de treinreiziger uit eigen ervaring, maar ook niet-gerealiseerde ideeën, concepten en projecten komen aan de orde. Treinen ontwerpen bevat bovendien talrijke illustraties, verhalen en documenten die nooit eerder werden gepubliceerd. Het resultaat is het definitieve boek over treinontwerp, over 300 pagina’s. Volgens ons een boek voor iedere treinliefhebber een must .
Bol heeft dit bijzondere naslagwerk natuurlijk in hu assortiment:. bron en foto’s: nai1010

Treinen Ontwerpen is te bestellen bij Bol.com.

De presentatie: op video

 

Productspecificaties

Auteur                                                Niels Greif
Uitgever                                             nai010  uitgevers
Taal                                                     Nederlands
Bindwijze                                            Hardcover
Druk                                                    Eersteuivers
Verschijnings datum                          februari 2022
Afmetingen                                        34,6 x 24,7 x 3 cm
Aantal pagina’s                                  304 pagina’s
Illustraties                                           Met veel illustraties (kleur/zw-wit)
EAN                                                     9789462086937