Treinen in de maneschijn

Advertentie

De rode treinen van de Zwitserse Rhätische Bahn rijden met de precisie van Zwitserse uurwerken. Ook in de winter. Niet gehinderd door blaadjes, sneeuw of seinstoringen glijden de treinen door het besneeuwde landschap. Zes keer per jaar, van januari tot en met maart, als het volle maan is en het weer helder, vertrekt van St. Moritz in Graubunden een wel heel bijzondere trein voor een Full Moon Trip. Hoe romantisch kan een treinreisje zijn.
Het is half 7 ’s avonds als we instappen in St. Moritz. Een treinconducteur met de net zo romantische naam Casanova schenkt een glaasje Prosecco of een sapje in. Dan begint de reis naar het Albergo Restaurante op Alp Grüm, waar we allemaal uitstappen voor een Zwitserse kaasfondue. Een maaltijd die bij de reis inbegrepen is.
Op de heenweg zijn de coupés sfeervol verlicht. Het besneeuwde landschap heeft de grijze gloed van de nacht. De maan doet een dansje: door de vele bochten in het spoor is hij dan links, dan rechts van de trein te zien. Bij de stop op Alp Grüm worden er kleine hapjes uitgedeeld. Dan mag iedereen de trein verlaten.
De nu donkere trein is een silhouet in het licht van de volle maan.
Sprookjesachtig terug
Was de heenreis al bijzonder, de rit terug is helemaal sprookjesachtig. De verlichting in de treinen is vrijwel helemaal gedimd en het eerst zo grijze landschap krijgt een magische blauwe gloed in het schijnsel van de volle maan. Door de speakers klinken de noten van Eine Kleine Nachtmusik van Mozart. Het is een moment om stil van te genieten. De meeste mensen in onze coupé doen dat ook, maar de kaasfondue en bijbehorende wijn heeft een aantal dames wat luidruchtig gemaakt waardoor zij een heel klein beetje de sfeer om zeep helpen. Desondanks is het puur genieten!
De maan doet nog steeds een dansje en we glijden door de nacht. Wat kan een uur snel gaan. Veel te vlug zijn we weer terug op ons beginpunt: het station van St. Moritz. Gelukkig kunnen we de sprookjesachtige sfeer nog even voelen tijdens de wandeling terug naar het hotel: de maan beschijnt uitbundig de straten van het nu slapende stadje en geeft ook hier de sneeuw een blauwe gloed. Graübunden bereik je het beste met de ICE naar Basel en dan verder met de SBB of BLS. Uw hele reis kunt u het beste bij Incento boeken.
De Full Moon trip is razend populair. Bijtijds boeken is dan ook aanbevolen.  Informatie over deze trip van de Rhätische Bahn. Meer lezen over Graubünden: Puur op reis: Sporen en ontdekken in Graübünden. Bron: Tourpress-Holland Madeleine van de Wouw