Treinen besparen 1,43 miljard kilogram CO₂

Advertentie

Sinds 2017 rijden alle NS-treinen in Nederland – als eerste ter wereld – op 100% windstroom. In twee jaar heeft dit een besparing van 1,43 miljard kilogram CO2 opgeleverd. Dat staat gelijk aan 3,3 miljoen keer met de auto heen en weer naar Zuid-Frankrijk, blijkt uit een berekening van Milieu Centraal.

President-directeur NS toont kracht van wind als kitesurfer

Net als de treinen krijgt president-directeur Roger van Boxtel energie van de wind. In een video toont hij als kitesurfer de kracht van de wind. Voor iedereen die – net als Roger van Boxtel – de winterse wind wil gebruiken om uit te waaien en vol energie weer thuis te komen, organiseert NS de Uitwaaidag op zaterdag 23 februari op het strand in Zandvoort.

Om alle NS treinen volledig op windstroom te laten rijden is 1,2 terawattuur per jaar nodig. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van alle huishoudens in Amsterdam (400.000 huishoudens). NS wilde hiervoor niet putten uit het toentertijd beschikbare aanbod van windenergie. Daarom heeft energieleverancier Eneco nieuwe windparken gebouwd. Een voorbeeld hiervan is het windpark Luchterduinen, op 23 kilometer afstand van de Zandvoortse kust. Daar begint de energiereis van windmolen naar trein.

NS Uitwaaidag

Tijdens de NS Uitwaaidag komen bezoekers meer te weten over deze energiereis. Geïnteresseerden maken (met gids) een wandeling over het strand, lopen door het vlaggenpark vol weetjes en schieten een portret (of gifje) in de NS Windcoupé. Na het uitwaaien is het mogelijk om op te warmen in het windstation (strandpaviljoen Ahoi). Kinderen kunnen hier gratis vliegerworkshops volgen en een eigen vlieger knutselen.

Ga voor meer informatie naar www.ns.nl/uitwaaien.

NS Uitwaaidag Zaterdag 23 februari. Van 10.00 tot en met 17.00 uur. Strandpaviljoen Ahoi. Boulevard Barnaart 192041 KB Zandvoort.

Zie ook Roger van Boxtel in: NS gaat voor de wind