Treinreizen Zwitserland: de prachtigste spoorlijnen van Europa

Wil je Zwitserland ontdekken? Neem de trein. Lekker comfortabel langs snel stromende rivieren, besneeuwde bergen en over indrukwekkende spoorwegviaducten. Dat is Zwitserland per trein. En het leuke is: Zwitserland is ook rechtstreeks per trein vanuit Nederland bereikbaar. En duur hoeft het niet te zijn: vroegboekers kunnen al een treinticket bij NS International kopen vanaf € 37,90.

Rondreis door Zwitserland

Maar de beste manier voor een treinreis Zwitserland is misschien wel door een verzorgde rondreis te maken. Je reist dan via de mooiste trajecten, met de beroemde panoramatreinen. Bijvoorbeeld de Glacier Express, de langzaamste sneltrein ter wereld. Of de Bernina Express, die rijdt over de mooiste spoorlijnen van heel Europa. Treintickets, toeslagen en hotels zijn dan allemaal inbegrepen. De keuze van het aantal pakketreizen is groot. Of je nu vier dagen of twee weken wilt genieten: het is allemaal mogelijk. De meest complete reis is de Grand Train Tour. Die gaat langs alle droomtrajecten van Zwitserland. Treinrondreis.nl is de specialist in dergelijke reizen. Maar ook andere aanbieders hebben treinreizen door Zwitserland. Zo heeft de Jong Intra soms ook treinreizen naar Zwitserland.

Treinen naar Zwitserland

Wil je liever zelf een mooie treinreis naar Zwitserland samenstellen? Dan kun je natuurlijk ook zelf tickets regelen. Dagelijks rijdt er een directe ICE vanuit Amsterdam via Utrecht Centraal en Arnhem Centraal naar de Zwitserse grensstad Basel. Ook rijdt er dagelijks een nachttrein van Amsterdam naar Zwitserland. Deze trein heeft Zürich als eindbestemming. Bij NS International koop je al een enkele reis vanaf € 37,90. Wil je verzekerd zijn van een zitplaatsje? Dan komt er nog wel € 4 bij.

Goed om te weten is dat de prijzen vraagafhankelijk zijn. Wil je goedkoop reizen? Dan maak je het meeste kans als je tijdig boekt. In de regel kun je al vanaf 6 maanden voor vertrek een treinticket kopen. Lastminute betaal je juist fors meer. De vanaf-prijs van € 37,90 is op basis van een zitplek. In de nachttrein zijn er vaak relatief veel goedkope zitplaatsen. Maar je kunt ook in de nachttrein naar Zürich ook een ligplek reserveren, en ook dat hoeft niet duur te zijn. Ook deze zijn te boeken bij NS International.

Zwitserland, treinland

Als er een land in Europa zich treinenland mag noemen, dan is het Zwitserland wel. Niet alleen vanwege de prachtige trajecten. Maar ook vanwege het goede ov-systeem. Op de belangrijkste stations geven alle treinen vaak één keer per uur aansluiting op alle treinen. Bovendien is de trein door de bergen relatief snel, en hebben niet alleen grote steden een station, maar ook kleine pittoreske dorpjes.

Daarnaast is het bijzonder hoeveel spoorwegmaatschappijen het land telt: grofweg 150! Die beconcurreren elkaar niet, maar die werken samen. De grootste is spoorwegmaatschappij is Schweizerische Bundesbahnen (SBB), zeg maar de Zwitserse tegenhanger van de Nederlandse Spoorwegen.
Maar verschillende regio’s hebben daarnaast hun eigen spoorwegmaatschappij. Het bekendste voorbeeld zijn misschien wel de rode smalspoortreinen in de provincie Graubünden. Deze zijn van de Rhätische Bahn. De Rhätische Bahn is ook nauw betrokken bij de Glacier Express en de Bernina Express. Andere spoorwegmaatschappijen zijn bijvoorbeeld de Sudostbahn (SOB), die de Voralpen Express verzorgt en de Montreux–Berner Oberland-Bahn (MOB) die de Golden Pass Express voor zijn rekening neemt.

Spoorrecords

Dat Zwitserland een echt treinland heeft, blijkt ook uit de vele spoorrecords die Zwitserland in handen heeft. We noemden al de Glacier Express, de langzaamste sneltrein ter wereld. Ook indrukwekkend is de Jungfrau. Hier ligt het hoogst gelegen treinstation van Europa. Op het eindpunt geniet je van een fantastisch uitzicht. De Jungfraubahn vierde in 2012 zijn 100 jarig jubileum.
Ook bijzonder: de 57 kilometer lange Gotthard basistunnel. Deze tunnel is langer dan de Eurotunnel naar het Verenigd Koninkrijk, en zelfs de langste tunnel van de wereld.

Ook enthousiast geworden? Check meer van onze berichten over treinen in Zwitserland of boek een treinrondreis, want de treinreis is het doel. En maak de Zwitserse spoorwegen op zijn best zelf mee.