Trein is minder duur dan het lijkt

Advertentie

We mopperen vaak op dure treintickets. Maar is de trein echt veel duurder dan het vliegtuig? Volgens Treinreiziger.nl valt het mee en worden de kosten voor het vliegtuig onderschat, terwijl de kosten van een treinkaartje juist overschat worden. In een steekproef toont de site aan dat de trein regelmatig goedkoper kan zijn dan het vliegtuig.

Bij het vliegtuig kunnen de transferkosten voor het vliegtuig enorm oplopen, in Londen bijvoorbeeld tot wel 40 euro per persoon bij een retourtje. Veel mensen houden daar geen rekening mee, blijkt uit een peiling van de site. Bovendien denken mensen dat een ticket Londen – Amsterdam een maand voor vertrek in de regel meer dan 65 euro kost. Terwijl in de praktijk – zeker op dit moment – tickets ook met regelmaat een maand voor vertrek 40 euro kosten. Helaas zijn tickets Amsterdam – Londen echter aanzienlijk duurder, daar komt waarschijnlijk december volgend jaar verandering in. Dan kunnen we namelijk eindelijk gaan genieten van de rechtstreekse trein naar Londen.

Alhoewel de trein volgens Treinreiziger.nl naar bijvoorbeeld Berlijn, Hamburg, Wenen en Praag goedkoper kan zijn dan het vliegtuig, is het vinden van een goedkoop treinkaartje wel lastig. Tijdens de steekproef waren de goedkoopste tickets naar Praag bijvoorbeeld alleen te koop bij de Tsjechische spoorwegen, en de goedkoopste tickets naar Oostenrijk alleen te koop bij de Oostenrijkse spoorwegen. Wel zijn er steeds meer initiatieven die het kopen van een treinkaartje willen verbeteren. Bijvoorbeeld het Nederlandse HappyRail en Trainline.nl. Volgens Treinreiziger.nl is Trainline al het verst.

Goed nieuws is dat steeds meer mensen de trein ontdekken. Zo zegt Treinreiswinkel een groei te zien van 30 procent, en ook NS zegt aanzienlijke groei te zien. Wij hopen dat die groei doorzet en dat we binnenkort op één site alle goedkope tickets kunnen kopen in heel Europa.