Trein- en Tramliefhebbers verenigt u

Advertentie

NVBS – Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen. Een hele mond vol zo’n naam. Daarom is de afkorting NVBS gekozen als verengingsnaam en is een begrip bij de Spoor- en Tramliefhebbers geworden. Wat kan de NVBS voor u betekenen?
De NVBS is een vereniging, een bibliotheek, geeft een prachtig magazine uit, dat de veel betekende titel draagt van “Op de Rails”. Maar voor je lidgeld kan je veel meer verwachten, ze hebben een grote verzamelingen binnenlandse- en buitenlandse boeken, tijdschriften en Dvd’s. In de catalogus zitten nu ongeveer 18800 boeken en 3700 tijdschriften banden. De oudste boeken die de bibliotheek bezit dateren uit 1824. Het zijn 2 kopieën van een brochure over een mogelijke spoorweg van Amsterdam naar Keulen toegeschreven aan William Bake (zie Sx-100.042.a.en b)
Het oudste (ingebonden) tijdschrift, is jaargang 1866 van het Organ für die Fortschritte des Eisenbahnwesens. (zie Pe-430.042) Alles is te vinden in het NVBS Centraal in het station van Amersfoort. De catalogus van de bibliotheek is voor iedereen te doorzoeken  , de beeldbank van SNR en de digitale Op de Rails worden ledendiensten, maar zijn nu nog niet klaar. U mag het allemaal inzien, leden kunnen tegen een kleine vergoeding ook lenen.  NVBS CollageIn de NVBS winkel, die is geopend op de eerste- en derde zaterdag van de maand en als er een vijfde zaterdag in de maand aanwezig is, zijn de nieuwste boeken en Dvd’s over Spoor en Tram te koop. Maar ook tweedehands boeken zijn er te vinden. Ja, boeken waar u misschien al jaren naar op zoek bent via internet of boekenbeurzen. Naast excursies, organiseert men ook wisselexposities in haar gebouw, wat prachtig in het station van Amersfoort, Stationsplein 43 gehuisvest is.
Stichting NVBS Railverzamelingen is een verhaal apart. Hier werken vele vrijwilligers dagelijks aan. Alles wordt tot in detail uitgezocht, genoteerd en beeldmateriaal opgeslagen in een doorzoekbare beeldbank, die speciaal aangepast is voor de NVBS. Wilt u bijvoorbeeld weten wat de NVBS bibliotheek heeft over het Purmerendse boemeltje, de computer geeft het antwoord. Zij hebben 10 boeken in bezit en in zo’n 15 boeken wordt over dit trammetje geschreven. Zo hebben zij vele honderdduizenden gegevens opgeslagen. Naast al deze gedigitaliseerde gegevens, kan je ook alle “Op de rails” bekijken. Alle jaargangen vanaf 1931: zowel op papier als digitaal doorzoekbaar in de bibliotheek.

Lid worden van de NVBS, als u ook een Passie voor Spoor en tram heeft!
Voor de lol een treintochtje maken? Foto’s maken van een goederentrein op een rangeerterrein of van trams in een vreemde stad? Surfen op internet op zoek naar beeldmateriaal van fraaie treinen? Avonden op zolder met een modelbaan? Interesse in de techniek van oude en moderne vervoersmiddelen en van beveiligingssysteemen? Weet dat je als trein- en tramliefhebber niet de enige bent. De NVBS is een vereniging waar belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen elkaar vinden. Wie lid wordt, kan profiteren van vele voordelen.
Wat biedt de NVBS
Maandelijks verschijnt het fraai geïllustreerde blad Op de Rails; op de website www.nvbs.com staat bol van de actuele informatie. In alle delen van het land worden bijeenkomsten belegd waarop presentaties gehouden worden over trein en tram in binnen- en buitenland. De Stichting NVBS Excursies organiseert reizen. Er is ook een afdeling Jongeren. In de NVBS Winkel kun je boeken en dvd’s over railverkeer kopen. En voor wie zich wil documenteren zijn er de NMBS-Bibliotheek en de Stichting NVBS Railverzamelingen. De winkel, de bibliotheek , 18.800 boeken en meer dan 3700 jaargangen tijdschriften. Bibliotheek en de documentatiecentra zijn gevestigd in “NVBS Centraal” in het stationsgebouw van Amersfoort.
op de rail augOp de Rails
Het magazine Op de Rails verschijnt maandelijks. Elk nummer bevat korte berichten over spooractualiteiten en over de vereniging, over nieuw verschenen boeken en dvd′s (die in de winkel te koop zijn) en aankondigingen van excursies. Daarnaast zijn er langere artikelen over moderne ontwikkelingen zoals over hogesnelheidslijnen, over technische zaken (bijv. over locomotieven of het seinwezen) en over historische onderwerpen (bijv. opgeheven spoor- en tramlijnen). Enkele keren per jaar wordt er aandacht besteed aan de dienstregeling van het reizigers- en goederenvervoer en aan het – steeds meer gevarieerde – rollend materieel dat in Nederland rijdt. Kortom een magazine dat je niet mag missen. Eenmaal per jaar verschijnt er een themanummer. De laatste jaren verschijnt ook de NVBS Kalender.
Winkel-advWebsite www.nvbs.com
Op de NVBS-website is alle informatie te vinden over de verschillende onderdelen van de vereniging. Voor leden zijn de oude jaargangen van Op de Rails in te zien, en er is een uitgebreide agenda van alle activiteiten. De website van de NVBS is voortdurend in ontwikkeling en zal de komende jaren worden uitgebreid. Een zeer uitgebreide agenda is niet vergeten.
Beeldmateriaal
Het filmarchief, de diatheek en het fotoarchief bezitten een enorme collectie historische en actuele films, dia’s, prentbriefkaarten en foto’s. Leden kunnen zich abonneren op een fotorondzending. Tienmaal per jaar wordt een pakket foto’s, door leden gemaakt, rondgestuurd.
Documentatie
De Stichting NVBS-Railverzamelingen beheert een grote verzameling krantenknipsels, dienstregelingen, vervoersbewijs en andere documenten. In de bibliotheek staan meer dan 11.000 boeken en vele ingebonden jaargangen tijdschriften. De bibliotheek heeft ook abonnementen op vele binnen- en buitenlandse tijdschriften op spoor- en tramweggebied. Bureau Railatlas en Bureau Materieeltekeningen bezitten topografische kaarten en schematische tekeningen van sporen en materieel.
Excursies
De aangeboden excursies variëren van een eendaagse binnenlandse trip tot een reis van vier weken in het buitenland. Voorbeelden: bezoeken aan werkplaatsen en remises, meerdaagse treinreizen door landen in en buiten Europa, maar ook dag bezoeken aan Nederlandse spoor- en trambedrijven.
Modelbouw
In Den Haag bevindt zich een afdeling modelbouw van de NVBS. Liefhebbers van modelbanen kunnen hier hun eigen materieel laten rijden, met mogelijkheden van schaal Z tot en met spoor 1.
Afdelingen
Op diverse plaatsen zijn er afdelingen die maandelijks een bijeenkomst houden, waar leden door middel van presentaties informatie met elkaar uitwisselen. Deze avonden bieden een uitgelezen kans om andere spoorhobbyisten te ontmoeten. De agenda voor de komende periode is steeds op de homepage van de website te vinden.
Afdeling Jongeren
Ook jongeren voelen zich thuis bij de NVBS. De afdeling Jongeren organiseert speciaal voor leeftijdgenoten bijzondere activiteiten: een wedstrijd treintrekken bijvoorbeeld of een rondje Duitsland per trein. Lid worden? Slechts € 12,50 voor de rest van 2013 en dan € 53,– voor 2014.
Download hier de NVBS folder. Nog meer weten wat je voor uw geld allemaal ontvangt: Even kijken op de NVBS-site:

Nieuwsgierig geworden en meer willen weten, een proefnummer van Op de Rails ontvangen of lid worden? Kijk eens op de website. Aanmelden ook via de website. Contact secretariaat@nvbs.com
Adres: NVBS Winkel Stationsplein 43 Amersfoort

Postadres (secretariaat) NVBS – Postbus 1384, 3800 BJ Amersfoort
E-mail: ledenadministratie@nvbs.com
Ledenadministratie: C.M. Wolff – Trintel 61 – NL-1141 DL Monnickendam – Nederland