Thalys wint prestigieuze Red Dot Product Design Award 2022

Advertentie

Ontwerper Axel Enthoven van het Antwerpse bureau Yellow Window bij de vernieuwde Thalys                    Foto Copyright Herman Welter

Nieuw treinontwerp valt in de smaak. Thalys is bekroond met de internationale Red Dot Product Design Award 2022 voor het nieuwe ontwerp van haar treinen. Het ontwerp, uitgewerkt door de Belgische ontwerper Axel Enthoven van het Antwerpse bureau Yellow Window in samenwerking met de Franse ontwerper matali crasset en Thalys, overtuigde de jury van 48 internationale experts. De officiële prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Red Dot Design Week in de Duitse stad Essen in juni 2022.
“We zijn erg trots dat we de Red Dot Product Design Award 2022 voor onze vernieuwde trein in ontvangst mogen nemen. De kern van onze ambitie is reizigers een hoogwaardige service, uitstekend comfort en duurzaam vervoer bieden. Deze prijs is een beloning voor de vele uren werk van onze teams, die ik van harte wil bedanken en feliciteren,” aldus Bertrand Gosselin, CEO van Thalys.

Highlights Thalys-ontwerp

Het doel van het nieuwe ontwerp concept is enerzijds het verhogen van de capaciteit van Thalys-treinen en tegelijkertijd het garanderen van een hoog comfortniveau. De aandacht ging vooral uit naar het ontwerp van de stoelen. Het is namelijk net die kwaliteit van de stoelen waar Thalys om bekend staat. Hoogwaardige texturen en een nieuw kleurconcept met verschillende roodtinten versterken het zitcomfort. Moderne LED-verlichting zorgt voor een gezellige sfeer en een verbeterd gevoel van ruimte. Om aan de wensen van de passagiers tegemoet te komen, biedt de nieuwe Thalys extra details zoals bagagerekken, USB-poorten en informatiedisplays. Ongebruikte ruimte werd vrijgemaakt en het bargedeelte werd heringericht. Als gevolg daarvan heeft het ontwerpteam 28 extra zitplaatsen (+ 7,5 procent) en meer opbergruimte voor bagage (+ 15 procent) gecreëerd. Daardoor vermindert de trein de CO2-uitstoot per passagier/per kilometer aanzienlijk.
“Ons doel was om een comfortabel ontwerp te creëren van tijdloze schoonheid en elegantie dat over tien jaar nog steeds relevant zal zijn en dat rekening houdt met de verschillende behoeften van onze passagiers. Daarom lag onze focus op hoogwaardige materialen, ergonomische stoelen, nieuwe kleurvarianten en zachtere verlichtingsconcepten. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om een modern trein interieur te ontwerpen en toch trouw te blijven aan de Thalys-identiteit,” legt ontwerper Axel Enthoven uit.

Nieuwe Thalys live

Fotograaf Ariën Claij druk in de weer tijdens de eerst rit met de vernieuwde Thalys

Sinds oktober 2021 kunnen passagiers de nieuwe trein al ervaren op het traject ParijsBrussel-Amsterdam of in 3D op newthalys.com. In Duitsland is de lancering gepland voor de zomer van 2022. De officiële prijsuitreiking van de wedstrijd vindt plaats in Essen tijdens de Red Dot Design Week van 20 tot 24 juni 2022. Het bekroonde Thalys-ontwerp zal vervolgens ook te zien zijn in het Red Dot Design Museum Essen.

Kerncijfers nieuwe ontwerp

Verstelbare stoelen

● 28 extra zitplaatsen (+7,5 procent)
● 50 cm beenruimte tussen twee tegenover elkaar geplaatste zitplaatsen
● 22 schermen met realtime-informatie voor de passagiers

● 15 procent meer bagageruimte (gelijk aan ongeveer 400 koffers)
● vóór de renovatie werden 5.000 passagiers ondervraagd over hun verwachtingen en voorkeuren
● 8462 uur creatief werk

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.