Thalys stopt weer op Brussel Airport

Advertentie

Up-date Het is nu denifitief, de hogesnelheidstrein Thalys zal vanaf 30 oktober dagelijks Parijs verbinden met Brussels Airport, via Brussel-Zuid. De luchthaven in Zaventem komt zo op 1.47 uur te liggen van de Franse hoofdstad. De luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en Jet Airways, die deelnemen aan het project, bieden combitickets trein-vliegtuig aan. De Thalysverbinding werd woensdag voorgesteld op Brussels Airport.
Vanaf eind oktober zal er elke dag een Thalys vertrekken in Parijs-Noord om 6.25 uur. De hst komt aan op Brussels Airport om 8.12 uur. De Thalys in omgekeerde richting vertrekt om 9.46 uur op de luchthaven en komt aan in Parijs om 11.35 uur.

“Op die manier hebben we het station van Parijs-Noord omgevormd tot een echte luchthaven”, zegt de spoorwegmaatschappij NMBS, die ook partner is in het project.

*********

Brussels Airport hoopt in de toekomst via Thalys verbonden te worden met andere steden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam. Andere luchtvaartmaatschappijen zouden kunnen aansluiten bij het project.
Momenteel zijn er gesprekken tussen de spooroperator Thalys (de beheerder van onder meer de hogesnelheidslijnen Parijs-Brussel-Amsterdam en Parijs-Brussel-Keulen) en de infrastructuurbeheerder Infrabel (de Belgische ProRail) over het laten rijden van Thalys-treinen langs de luchthaven Brussels Airport, maar meer info kan hiervoor nog niet worden gegeven. Het is aan Thalys om te bepalen of en wanneer ze een trein van hun naar de luchthaven willen laten rijden. De reiziger hoopt er op, dat tegen het einde van dit jaar, de hogesnelheidstrein Thalys opnieuw naar Brussels Airport te kunnen laten rijden. Dit past natuurlijk in de realisatie van het Diabolo plan (noordelijke spoorontsluiting van Brussels Airport) die op 10 juni 2012 in dienst zal worden genomen. De nieuwe spoorinfrastructuur hiervoor is uitgerust om zowel binnenlandse als internationale treinen van en naar de luchthaven te laten sporen. .De trein zal in een eerste fase gebruik maken van de bestaande verbinding tussen Brussel en de luchthaven. Na de opening van de Diabolo-verbinding, die midden volgend jaar in gebruik genomen zal worden, zouden de hogesnelheidslijnen rechtstreeks met de luchthaven verbonden zijn. Acht jaar geleden was er al een Thalys-verbinding naar de luchthaven van de Belgische Hoofdstad, maar werd echter na een jaar al gestopt. Voor de Nederlanders die willen vliegen vanaf Brussel zou dit een geweldige verbetering zijn. Bron: Infrabel