Thailand heeft de Phuket LRT bijna rond

Advertentie

Thailand LRT2Mocht u van de veronderstelling uit gaan, dat alleen in Europa gesproken wordt over Openbaar Vervoer plannen, dan heeft u het mis.
Thailand wil financiering van de Phuket LRT in 2017 rond hebben.

Thailand verwacht volgend jaar de financiering voor de Phuket LRT (Light Rail Transit) rond te hebben en dan met de aanleg van de verbindingslijn op het toeristische eiland te kunnen beginnen, zo verklaarde de gouverneur van Phuket, Chamroen Tipayapongtada, tijdens een vergadering op 25 juli waarbij het verkeer op het eiland werd besproken.
Tijdens deze conferentie waren ook ondergouverneur Khajornkiet Rakpanichmanee, directeur van Phukets Rijkswegdienst Patiwetwutisak Sukkhee en andere hoge ambtenaren aanwezig. Een vertegenwoordiger van de Dienst voor Transport en Verkeersbeleid en -Planning (Office of Transport and Traffic Policy and Planning (OTPP) gaf daarbij meer informatie over het LRT-constructieplan.
Gouverneur Chamroen Tipayapongtada legde uit dat de originele plannen voor de LRT aangepast zijn, zodat de LRT beter is afgestemd op iedere gebied waardoor deze uiteindelijk zal rijden. Bestaande infrastructuur wordt in het tracé opgenomen en de lokale bewoners zullen minder overlast hebben dan eerder voorzien. De gouverneur sloot af met de verklaring dat na de laatste aanpassingen van de plannen het project wordt opgenomen voor het budget van 2017, zodat de fondsen gealloceerd kunnen worden.
Eerder had het Thaise Ministerie van Transport aan de OTPP gevraagd de geplande kruisingen met wegen aan te passen om de kansen op ongelukken te verkleinen. Gelijkvloerse kruisingen met spoorbomen zijn nu geschrapt en vervangen door tunnels onder de wegen door.
De 60 km lange noord-zuidlijn zal onder andere de internationale luchthaven van Phuket en Phuket-stad verbinden met de brug naar het vasteland van Thailand. Het traject bestaat voor het grootste deel uit enkelspoor met enkele delen dubbelspoor, zodat de treinen elkaar kunnen passeren. De reis over het gehele traject duurt ongeveer anderhalf uur, terwijl de verbinding van de luchthaven naar de stad er ongeveer 45 minuten over doet.
Het huidige plan voorziet in de aanleg van 23 stations. Chinese, Europese en Koreaanse ondernemingen hebben hun belangstelling getoond om bij het project te worden betrokken.
Phuket is het grootste eiland van Thailand en ligt in het zuiden aan de Andaman Zee. Het heeft een bevolking van 600.000 inwoners, die tijdens het toerismeseizoen aangroeit tot bijna 1 miljoen. Het heeft een grote behoefte om de verkeerssituatie te verbeteren om zodoende het toerisme verder te kunnen bevorderen. Daartoe is de capaciteit van het internationale vliegveld recent verdubbeld tot 12,5 miljoen passagiers en wordt dus nu ook de eerste railverbinding aangelegd. Tot nu toe bestaat het lokale openbare vervoer uit bussen en songthaews (pickups met twee banken in de lengte).
Hier is een YouTube video te zien van de toekomstige LRT maar er zijn nog meer plannen in Thailand dat blijkt uit deze YouTube video
Bron en foto: RaillyNews | Dailly Railway News – Kaartje: Google Earth