Terug naar Toen 2023 bij de VSM door Trein spoor Nederland

Advertentie

Terug naar Toen 2023 bij de VSM door Trein spoor Nederland

Op 2 en 3 september was weer het jaarlijkse Terug naar Toen festival bij de VSM ( Veluwsche Stoomtrein Maatschappij). 9 stoomlocs, 3 diesels en 2 gastlocs van de SSN reden het hele weekend tussen Apeldoorn en Beekbergen, tussen Beekbergen en loenen en tussen Loenen via Eerbeek naar Dieren. in deze video zie je een compilatie van de voorbereidingen, dag 1 en dag 2. Uiteraard komt de welbekende Loctrein ook voorbij.

 

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is een stoomtreinmaatschappij die een toeristische treindienst exploiteert op de spoorlijn Dieren – Apeldoorn op de Veluwe in de Nederlandse provincie Gelderland.

De stoomtreinritten zijn populair bij toeristen en daarom rijdt de VSM van begin april tot eind oktober iedere zondag. In de zomer zelfs zeven weken lang zes dagen per week en rijdt de stoomtrein drie dagen per week door naar Dieren.

Jaarlijks wordt in het eerste volle weekend van september het stoomtreinfestival ‘Terug naar Toen’ georganiseerd, waarbij alle bedrijfsvaardige locs en rijtuigen worden ingezet. De afgelopen jaren zijn tijdens het festival meer dan 10 stoomlocomotieven actief. Op de stations van Beekbergen en Loenen zijn tal van attracties en bezienswaardigheden te vinden zoals oude voertuigen, stoomwalsen, modelbanen e.d.

Hoogtepunt was een aantal jaar de laatste rit op zaterdagavond van Apeldoorn naar Beekbergen, met een trein getrokken door alle bedrijfsvaardige stoomlocomotieven. In 2005 en 2006 bestond deze trein uit 10 locomotieven, de Oostenrijkertrein en de Blokkendozentrein. In verband met de te grote publieke belangstelling is er in 2007 om veiligheidsredenen met deze traditie gebroken.

Wilt u helpen deze mooie treinen rijdend te houden? U kunt donateur worden van de VSM. U ontvangt dan drie keer per jaar het informatieblad de Koppelstang. Hierin wordt u in woord en beeld geïnformeerd over de activiteiten van en bij de VSM.