T-Gauge door naar de bovenste etage

Advertentie

Drie nieuwe huis van VA-Holzkunst voor de T-Gaugeschaal

We hebben het al eerder geschreven: T-Gauge, de kleinste modelspoorschaal ter wereld zit in de lift. Circa 15 jaar geleden werd T-Gauge als T3 geïntroduceerd op de Tokyo Toy Show door KK Eishindo uit Japan. T-Gauge, waarvan de T de afkorting is van Three millimeters – schaal 1:450 – rails 3mm breed – track 2.22m = 1 scale km.

Bij deze introductie vonden wij Nederlanders het alleen jammer dat er weer, net als bij MärklinZ, geen Nederlandse modellen waren. Naast Europese waren er maar enkel en alleen Japanse huisjes. Beste lezers wij kunnen u nu vertellen, daar is verandering in gekomen. Er zijn nu ook Amerikaanse modellen te koop. Aan de droom van iedere modelspoorder, Een stoomlocomotief, wordt gewerkt. Dit kan volgens ons niet lang meer duren.

VA-Holkunst Stadhuis
Amerikaans gebouw van papier

Na de introductie van T-Gauge schreven we al: “Geloof ons maar, binnenkort zullen er Beierse huisjes zijn”. Toen wij het eerste artikel publiceerde werd er al door diverse ontwerpers hard gewerkt. VA-Holzkunst uit Dresden bijvoorbeeld was de eerste die in deze kleine schaal, ja u leest het goed, Beierse huisjes op de markt bracht. Schotland en Nederland volgende met hun traditionele huisjes van papier. Naast deze landen is er inmiddels ook een firma uit Amerika die huisjes voor deze schaal print. Ook zijn er Nederlandse huisjes voor deze kleine schaal. Naast de scenery zijn er ook elektrische wissels.

Langzaam maar heel zeker wordt T-Gauge over heel de wereld geaccepteerd als kleinste modelspoortrein. Naast TGauge.com is er nu ook een Duitse importeur: Lesimo-Werke. Ondanks al deze westerse inzet blijft T-Gauge natuurlijk Aziatische aangelegenheid maar de beginbaan met Japanse treinen behoort tot het verleden.

Naast de Schotse HST (in maar liefst drie varianten) en de Duitse ICE.

j

Een nieuw merk laten slagen is altijd de weg van de lange adem. Er moet geloof komen in een merk. Erin geloven doen Alan Ramsay uit Schotland en Stephan Lehmann in Duitsland al jaren. Beiden hebben eigen artikelen voor deze kleine schaal ontwikkeld. Als je als firma gelijk succes wilt hebben, lees geld verdienen, zijn de inspanningen bijna altijd voor niets. Märklin deed er maar liefst 40 jaar over om mini club als kleinste modelspoor trein in de markt te zetten met als gevolg dat Z werd geaccepteerd.

Maar naar vele jaren werk is de titel van kleinste niet meer voor deze oudste modelspoor fabrikant, want mini-club is niet meer de kleinste. Dat is nu T3/Spoor T/ Spur T of TGauge.
Graag dit artikel niet alleen “Liken”, maar ook graag je op- en aanmerkingen vermelden. Dit vinden wij heel belangrijk.

Station voor T-Gauge van Lemiso-Werke

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze ebsite is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.