Stoomtrein spoort niet goed

Advertentie

‘Doetinchem Stoomstad’ gaat definitief niet door, omdat de Stoomtrein niet goed spoort.

 

DOETINCHEM – Het evenement Doetinchem Stoomstad op 25 en 26 augustus is van de baan. Het bestuur van het Openbaar Vervoer Museum heeft besloten het stoomweekend af te blazen omdat het van ProRail geen toestemming kreeg om een trein van Stoom Stichting Nederland (SSN) in te zetten. Het assentellersysteem van ProRail weet geen raad met dit materieel. De grote trekker van ‘Doetinchem Stoomstad’ zou een treinstel worden, getrokken door een stoomlocomotief met twee authentieke Belgische rijtuigen en twee originele Duitse rijtuigen type Bm, ondersteund door een dieselloc. Testritten met de trein vorige week op het baanvak tussen Zevenaar en Winterswijk waar de stoomtrein op 25 en 26 augustus zou gaan rijden, leidden tot verstoringen op het spoor. Seinen sprongen onverwacht op rood en overwegen gingen spontaan dicht.
Assentellersysteem
Een paar jaar geleden heeft ProRail op dat traject een nieuw computergestuurd assentellersysteem in gebruikgenomen. Daardoor ontstonden bij stoomweekend in 2010 ook al vergelijkbare problemen met het materieel van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Volgens ProRail reageert het assentellersysteem niet goed op stoomtreinen. Daar is het ook nooit voor ontworpen. De problemen met het materieel van VSM zijn uiteindelijk opgelost doordat ProRail aanpassingen heeft gedaan in zijn systeem. Ook voor de treinen van SSN zouden aanpassingen gedaan moeten worden, maar die zijn vragen volgens een ProRail-woordvoerder tijd. Daarover moeten het museum en ProRail nog overleg hebben.
Alternatief programma te kort dag
Het museum heeft nog overwogen om net als voorgaande jaren alsnog historische treinen te zetten van de VSM. Die treinen rijden inmiddels probleemloos. Het bestuur vond het echter te kort dag om het evenement compleet ‘om te gooien’, vooral omdat de organisatie volledig gebeurt met vrijwilligers. Ook het evenement een maand later organiseren bleek geen optie. “Natuurlijk doet ons dat zeer, temeer omdat wij nu vele duizenden bezoekers moeten teleurstellen. Echter ons argument is: we doen het goed of we doen het niet”, aldus bestuurslid en woordvoerder Leo ten Have. Hij gaat ervan uit dat er volgend jaar weer gewoon een nieuwe editie plaatsvindt van Doetinchem Stoomstad.
De kaarten voor de stoomtrein die in de voorverkoop zijn gekocht kunnen zonder problemen aan de kassa van het Openbaar Vervoer Museum weer worden ingeleverd, het geld wordt terugbetaald.
De openingstijden van het museum zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17.00 uur en op zondag van 13 tot 17.00 uur. Openbaar Vervoer Museum, Stationsstraat 50 in Doetinchem.