Stoom, stoom en nog eens stoom

Advertentie

Arend op stoom

Het Spoorwegmuseum ( Maliebaanstation in Utrecht ) komt op stoom met de geschiedenis van de trein, die ruim twee eeuwen geleden begon met de uitvinding van de stoommachine. Toen het idee van stoom met rails werd gecombineerd ontstond de stoomtrein. Om de verjaardag van de Nederlandse spoorwegen te vieren gaat Het Spoorwegmuseum terug in de tijd, naar de periode dat ‘stoom’ de belangrijkste energiebron was. Op zaterdag 15 en zondag 16 september 2012 staat het museum vol met allerlei stoommachines. Alles komt onder stoom; van treinen, walsen, fietsen, trekkers tot zelfs een auto en een brandweerspuit. Nieuwsgierig hoe het werkt? Kom dan kijken in Het Spoorwegmuseum, wie weet mag je wel meerijden.
Doorlopend programma
Het hele museum gaat stomen, ieder jaar wordt het aantal stoommachines groter. Dit jaar verwachten ze stoomvrachtwagens, stoomtrekkers, een stoomwals, een stoomfiets, een stoomkraan en diverse stationaire modellen. Binnen rijden er verschillende modelbanen op stoom, buiten trekt een stoomtreintje de Jumbo Express. Speciaal uit Engeland komt ‘Old Smokey’, een 1 op 3 model van een Foster stoomtrekker. Na het succes van vorig jaar is ook de door paarden getrokken Gorkumse brandweerspuit weer aanwezig. Natuurlijk wordt de Arend, een replica van de eerste Nederlandse stoomlocomotief, onder stoom gebracht. Zij rijdt ritjes over het breedspoor op het museumterrein. De EduTRAINers van het museum demonstreren met een speciale stoomkar de werking van stoom.
Kom dus het weekend van 15 en 16 september 2012 naar Utrecht. Het Spoorwegmuseum is open van 10 – 17 uur. De entree: €14,50 (< 3 jr en museumkaart gratis) Het kan druk worden met lange rijen voor de kassa. Een goede raad van ons, kom op tijd of bestel de uw kaartjes online , dat betekent niet wachten, maar zo doorlopen. Hier even klikken.