Station Zaandam verbouwd in Zaanse stijl

Advertentie

Afgelopen week openden Irma Winkenius regiodirecteur NS, Harro Homan regiodirecteur ProRail en Gerard Slegers portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit officieel het vernieuwde stationsgebied na een bouwperiode van circa twee jaar. Het resultaat is een moderne spooroverbouwing in de typisch Zaanse stijl met een nieuwe entree tot het station voorzien van winkels, een fietspad dat het centrum en West met elkaar verbindt en een nieuwe fietsenstalling die plaats biedt aan 1.400 fietsen. Het vernieuwde stationsgebied is inmiddels al enige tijd in gebruik. Om het een feestelijk tintje te geven, is het stationsgebied in de bloemen gezet.

Centrale verbinding met de stad

De stationshal van Zaandam onderging de afgelopen jaren een metamorfose en is volledig gemoderniseerd. Van een onopvallend station is het veranderd in een plek dat van alle gemakken voorzien is voor reizigers en bezoekers. De winkels zijn heel herkenbaar aan de typische Zaanse stijl. Irma Winkenius (regiodirecteur NS): “We vinden het fijn dat we de inwoners en bezoekers van Zaandam kunnen ontvangen op dit aangename en toegankelijke station. Daar hebben we als partners samen hard aan gewerkt, maar het heeft wel wat geduld gevraagd van onze reizigers. Zaandam is een mooi voorbeeld van bouwen boven en rondom het spoor. En het is nu klaar voor de toekomst.

Reiziger spekkoper

Over het spoor is een overbouwing gemaakt waarover de bezoekers en toeristen kunnen lopen en fietsen. Er zijn tal van winkels geopend zoals AH to go, Kiosk, Smullers, Fudo Sushi en Simit Sarayi, een bloemist, een nagelspecialist en AKO. Ook is er een geldautomaat te vinden op de overbouwing. Twee nieuwe transparante liften brengen de reizigers naar de perrons. De stationshal heeft nieuwe toegangspoortjes en openbare toiletten en bagagekluisjes. Harro Homan (regiodirecteur ProRail): “We werken als ProRail met gemeentes en vervoerders aan toegankelijkere en veiligere stations. Met onder meer twee nieuwe liften en een nieuwe fietsenstalling is het stationsgebied van alle gemakken voorzien. Station Zaandam is niet alleen een eye-catcher, maar de verbouwing heeft ook bijgedragen aan de gebruiksvriendelijkheid.” Bron en foto’s  en video: NS