Station Houten is verhuisd

Advertentie

Het stationsgebouw in Houten is vrijdagochtend 24 augustus op wielen weggereden naar een nieuwe locatie. Het pand uit 1868 moest wijken voor de verdubbeling van het spoortraject tussen Utrecht en Den Bosch, maar de gemeente Houten vond het zonde om het gebouw te slopen.

Het station werd daarom begin augustus gedurende drie dagen bijna drie meter opgetild. Vrijdagochtend werden de wielen onder het gebouw geschoven en even na 10.00 uur werd het startschot gegeven voor het vervoer. Daar waren duizenden toeschouwers op afgekomen, meldt de Stichting Station op Wielen. Het oude station stond om 12.05 uur op zijn nieuwe locatie, 150 meter zuidelijker.

“Het ging sneller dan verwacht”, vertelt een woordvoerder van de stichting. Het gebouw legde de afstand stapvoets af. “Onderweg moest de tocht even worden gestaakt vanwege een laaghangende tak.” Nadat het gebouw ook de bocht goed was doorgekomen, werd het stationsgebouw onder luid applaus even na het middaguur op zijn nieuwe plek geplaatst.

Het stationsgebouw krijgt in de toekomst een maatschappelijke functie als dagbestedingscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook een lokale archeologische werkgroep krijgt een onderkomen in het pand.

bron: novum

Over Guido Damsteeg 162 Artikelen
Hi! Ik ben Guido (43) dol op reizen, fotograferen en vermaak me vele uren per dag op (mobiel)internet. Ik ben de eigenaar en beheerder van Treinennieuws.nl, iLoveStedentrips.nl en RondreizenNoordAmerika.nl.