Station Haarlem 100-jarige

Advertentie

Het stationsgebouw van Haarlem bestaat 100 jaar en dat wordt op zaterdag 30 augustus groots gevierd. Tussen Haarlem en Zandvoort rijden die dag geen moderne maar historische treinen. Onder andere een stoomtrein en de Blokkendoos. De Blokkendoos is de eerste elektrische trein die op de werkplaats in Haarlem is gebouwd. Treinliefhebbers kunnen meer oude en nieuwe treinstellen bewonderen. Die staan die dag op de opstelsporen bij de Verspronckweg, pal naast de Karwei en het voormalige seinhuis. Op dat terrein wordt ook een spoormarkt voor verzamelaars gehouden en een modelbouwmarkt. Vanaf het station is het ongeveer tien minuten lopen naar deze plek. Omdat het stationsgebouw jarig is, zijn daar uiteraard ook activiteiten. Op het middenperron wordt een fototentoonstelling ingericht en NS-medewerkers geven die zaterdag rondleidingen.

Overigens werd in november 2006 ook al het jubileum van het station gevierd. Toen bracht Klaas van Giffen een boek uit over deze schepping van architect Margadant. Dat nu pas het echte feest wordt gevierd, lijkt vreemd, maar is dat niet. Op 11 november 1906 werd het nieuwe station van Haarlem in gebruik genomen, maar het was toen nog niet af. Zo ontbraken de overkappingen nog. Pas op 1 september 1908 werd het complex officieel geopend.

Bron:Haarlems Dagblad

2 Comments

  1. Hallo,
    Ik ga zeker weten naar deze dag om de hjistorysche treinen te bekijken en ik zal hier ZEKER van genieten

  2. hallo vriend.

    op de komende 13-dec. is er een open dag in de lijn werkplaats in leidschendam van af 10.00 t/m 15.00. uur.bereikbaar via de ligt rail.hofplein en het zoetemeerlijntje via horen en zeggen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.