Stadler wint aanbesteding voor maximaal 50 trams

Advertentie

Bernmobil,  het OV- bedrijf van Bern, de hoofdstad van Zwitserland, heeft vandaag met Stadler het contract ondertekend voor de levering van maximaal 50 TRAMLINK-trams. De eerste inkooptranche bestaat uit 27 voertuigen.

In de eerste aflevering van Bernmobil zitten 20 bi-directionele voertuigen en 7 TRAMLINK set-up voertuigen. In de periode van 2023 tot 2025 zullen deze voertuigen de twaalf Vevey- en negen RBS-trams vervangen, die dan het einde van hun levensduur zullen bereiken. Aan de andere kant zullen de trams voor de uitbreiding van lijn 9 naar Kleinwabern 9 worden aangeschaft.

Drie aanbiedingen;

Naast Stadler,  hebben ook Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF) en Siemens een bod ingediend. Volgens Bernmobil is het aanbod van Stadler economisch gezien het beste gebleken. Dit heeft met name lage aanschaf- en onderhoudskosten, laag energieverbruik, hoge passagierscapaciteit en een succesvol interieurontwerp.

TRAMLINK voor Bern

Na de komst van Ferrovie Luganesi  SA, Aargau Verkehr AG en Baselland Transport AG is Bernmobil de vierde Stadler-klant in Zwitserland die binnen korte tijd het TRAMLINK-voertuig aanschaft. Alle nieuwe Trams voor Bern zijn 42,5 meter lang en hebben 52 zitplaatsen en 68 staanplaatsen in de voertuigen. Het gehele interieur is volledig laag voor een optimale passagiersstroom en geoptimaliseerd, en uitgerust met ruime multifunctionele zones voor rolstoelen, kinderwagens en bagage. Elke deur heeft een barrièrestap voor barrièrevrije toegang en uitgang op de opening, die de haltes overbrugt. Voor een aangenaam binnenklimaat is het passagierscompartiment volledig voorzien van airconditioning. De trams krijgen een onafhankelijke uitstraling die past bij de stad Bern en Bernmobil en bieden een hoog rijcomfort met moderne houten stoelen en een licht interieur. Om de veiligheid van het rijden verder te verbeteren, zullen de nieuwe voertuigen een remhulpsysteem hebben om botsingen te voorkomen. Volgens het contract zal de eerste nieuwe tram begin 2023 in gebruik worden genomen, de laatste van de 27 trams van de eerste tranche zal dan in de zomer van 2025 aankomen.