Stadler ontvangt een order uit Moskou

Advertentie

Bussnang, 13.02.2013 Stadler Rail gaat voor de Russische spoormaatschappij Aeroexpress 24 dubbel-decks treinen, van meerdere wagens produceren. Deze treinen gaan op de S-Bahn trajecten tussen het centrum van Moskou en de drie luchthavens rijden. Het contract heeft een waarde van ongeveer € 350 miljoen en is voor een deel voor de nieuwe Stadler Factory in Minsk, maar worden ook afgehandeld in Zwitserland. De fabriek bevindt zich momenteel in Minsk, maar is nog in aanbouw.

Het contract omvat ook een optie voor 13 extra treinen. Aeroexpress bestelde bij Stadler 16 vier- en 8 zes wagen dubbeldeks treinen die worden afgeleverd in 2016. Peter Spuhler, eigenaar en CEO van Stadler Rail Group is zeer tevreden over de order: “Deze tweede opdracht van Rusland is voor ons een belangrijke mijlpaal na de eerste opdracht van de Russische fabrikant van rollend materieel Transmash Holding, die we een half jaar geleden kregen. Dit is zeker een doorbraak op de Russische markt.
Ander afmetingen
De basis voor de nieuwe functies van de beproefde Stadler KISS staat voor de Russische markt echter aanzienlijk verschillen. Zoals de spoorbreedte van 1.520 mm (in vergelijking met 1.435 mm in West-Europa). Terwijl in het westerse Europa, de treinen meestal een breedte van 2.800 mm hebben is de nieuwe dubbeldekker voor Moskou 3.400 mm breed. Met een hoogte van 5.240 mm (in vergelijking met 4500 mm in het westen) hebben de voertuigen een aanzienlijke grotere afmeting.  De treinen zijn ook ontworpen om de speciale Russische klimatologische omstandigheden te kunnen weerstaan. Temparaturen van -50 graden tot +40 graden die gebaseerd zijn op de reeds geleverde FLIRT treinen aan Finland, Noorwegen, Estland en Wit-Rusland. Ook deze nieuwelingen kunnen een snelheid van 160 km per uur.